IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработват се нови мерки за подпомагане на бизнеса и заетостта за есента

България първа в ЕС започва да прилага решение по закона "Магнитски", каза вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев

11:24 | 06.06.21 г.
<p>
	Гълъб Донев. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Гълъб Донев. Снимка: БГНЕС

Работи се по нови мерки за подпомагане на бизнеса и заетостта, които са в проектен етап и целта е да осигурят подкрепа за есенния сезон. За всяка една от тези мерки ще бъде необходима нотификация от държавата пред ЕК. Това заяви пред БНР служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев в предаването "Неделя 150".

Ще се използва компилация от мярката 60/40 и други, които да осигурят навременна подкрепа за хората и бизнеса в по-дългосрочен план, посочи министърът. И уточни, че се обсъждат различни варианти на подпомагане, но за момента няма как да се даде повече конкретика по тях. Гълъб Донев обаче уточни, че за да бъдат ефективни мерките, трябва да бъдат разработени в няколко варианта, в зависимост от конкретната ситуация на развитие на пандемията. 

„Досегашните мерки, прилагани от началото на пандемията, дават добър резултат по отношение на запазването на заетостта. Към днешна дата безработицата в страната е на ниско ниво, върнахме се на нима от преди Covid пандемията – 5,6%", посочи служебният социален министър.

Във връзка с новата програма за 2,5 милиарда лева, с която бизнесът ще бъде подкрепен чрез кредити през търговските банки, министър Донев подчерта, че се използва свободен финансов ресурс в търговските банки, като държавата става гарант за тези кредити.

"Увеличението от 5% на пенсиите няма да е еднакво за всички", каза още Гълъб Донев.

Пенсионерите с минимална пенсия за стаж и възраст ще получат увеличението само за разликата между техния индивидуален размер на пенсията и разликата, която ще се получи, ако надхвърлят минималния размер от 300 лева. Пълен процент на увеличението няма да получат и пенсионерите с пенсии над 1370 лева пенсия, тъй като с ръста ще достигнат тавана за максималния размер. Всички останали ще получат 5-процентното увеличение.

Проблемно е намирането на пари за добавката от 50 лева на пенсиите, каза министър Донев и обясни, че тези пари не са планирани като разход в бюджета на ДОО. И подчерта, че служебното правителство ще спази ангажимента си да дават тази добавка към пенсиите до края на мандата си.

Министерството на труда и социалната политика не установи груби нарушения във ведомството по отношение на труда и социалната политика, посочи министърът. Това е факт след извършените одити и оценки на независими одитори".

Вицепремиерът коментира и наложените санкции през изминалата седмица по закона "Магнитски". 

Става въпрос за корупционни схеми между бизнеса и държавата, които са недопустими в съвременното общество, защото засягат публичните финанси на Бългаия, както и тези на ЕС. "Ние сме може би първата държава в ЕС, която започна да прилага решение по закона "Магнитски". Това, което сме направили, е да защитим държавните предприятия, за да не се допускат отношения с лицата, посочени в списъка със санкции на САЩ". 

Той обясни, че засега няма индикации за спиране на еврофондове за България заради санкциите на САЩ срещу български физически и юридически лица.

"Всичко, което прави правителството, е прозрачно и професионално, няма лица и фирми (под санкции - б.ред.), които да са в близък контакт с правителството", коментира служебният министър.

Важно е оттук нататък какво ще направи Българи след тези санкции. Следят се действията на правителството и на българските институции, отбеляза вицепремиерът Донев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още