IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гонката за нови борсови рекорди още не е приключила

Някои акции в Nasdaq поскъпнаха с една трета в петък

08:49 | 07.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Unsplash.com</em></p>

Снимка: Unsplash.com

Германските акции се търгуват на най-високите нива в историята си – в петък например Dax достигна нов рекорд от около 15 693 пункта. Тази най-добра стойност бе достигната на фона на продължаващите надежди за отваряне на икономиките и сравнително стабилното развитие на курсовете.

И в други европейски страни борсите са на зелено. Общоевропейският бенчмарк Stoxx Europe 600 също се покачи до рекордно ниво. В това отношение европейските пазари са пред тези в САЩ: настроението там също беше добро, но водещите Dow Jones и S&P 500 не успяха да достигнат най-високите нива, постигнати през май.

Курсовете на технологичната борса Nasdaq все още са малко по-ниски от пика си, но много от листнатите там компании осъществиха двуцифрени процентни ръстове в петък. Акциите като на American Superconductor, Windtree Therapeutics или Fuel Tech дори добавиха повече от една трета към стойността си. 

Подобни движения насочват вниманието към непостоянни тенденции в друга област на пазара. Там спекулантите в чат стаите се концентрират върху акции като Gamestop, AMC Entertainment и наскоро Blackberry. Цената на кино веригата AMC, например, която е заплашена от фалит, се увеличи повече от четири пъти за две седмици, но спадна отново с една пета през последните няколко дни на търговия. В петък всички споменати акции отстъпиха от позициите си.

Според медийни спекулации някои топ брокери на Wall Street, като Goldman Sachs, Bank of America или Citigroup сега увеличават изискванията за сигурност за хедж фондовете и други институционални инвеститори, когато влизат в къси позиции по такива акции или ограничават тези търговски позиции. Такива спекулации, както наскоро около Gamestop, се смятат от някои стратези на капиталовите пазари за знак за прегряване на пазарите, както и понякога високите оценки и турбуленцията в криптовалутите.

Въпреки това фондовите пазари остават на курс към нови рекорди. До каква силна степен се е променило настроението от началото на пандемията се илюстрира от най-важния германски капиталов барометър. Най-добрата компания от Dax 30 беше Daimler, чиято цена се е увеличила почти четири пъти от най-ниското ниво през март. Списъкът с хитовете за текущата година също показва впечатляващи резултати: VW добавя почти 60 процента, Deutsche Post - над 40 процента, Daimler – малко по-малко.

Дискусиите относно подходящите курсове и перспективите на фондовия пазар наскоро се изместиха от темата за към фокус върху много високите темпове на икономически растеж, стимулирани от огромните програми за държавни разходи на американския президент Джо Байдън. Едно от притесненията е широко застъпено: тези стимули във връзка с продължаващата слаба парична политика на централните банки могат да крият неочаквано високи инфлационни рискове, както разкриват публикуваните вече данни.

Засега някои експерти се опитват да успокоят изнервените и очакват само временно по-висока инфлация. В петък инвеститорите посрещнаха по-спокойно данните за пазара на труда в САЩ, според които броят на създадените нови работни места се е увеличил с 559 000 през май, което е малко под очакванията на анализаторите.

И известният германски мениджър на активи Йенс Ерхард не вярва в сериозна опасност за изпусната от управлението парична девалвация. "В краткосрочен план темповете на инфлация ще продължат да се увеличават", смята основателят на DJE Kapital. Но все пак спокоява: „Докато заплатите не се покачват значително, липсват условията за дългосрочна висока инфлация“.

Отчетеният преди няколко седмици процент на инфлация за април от 4,2 процента представляваше неприятна изненада. Данните за увеличенията на почасовите ставки в САЩ, които също бяха публикувани в петък, бяха по-високи от очакваното, но не бяха разтълкувани като заплашителни от инвеститорите. Ерхард вижда допълнителни възможности за Wall Street и се аргументира с досега обявените и рекордно високи операции по изкупувания на акции от американски компании за текущата година - за 561 милиарда долара.

Кристиан Калер от DZ Bank също е оптимистичен в своя последен седмичен доклад. След срива в курсовете през март 2020 г. и предвидимия край на рецесията нарастването на цените на акциите все още е в ранна фаза. „Тази оценка не е оптимизъм сам по себе си“, казва Калер. До следващата криза компаниите ще могат да увеличат печалбите си: „Това би поставило основата за по-нататъшни добри години за акциите“. Дори и на фона на нарастващите лихвени проценти аргументите за защита от инфлацията и развихрените фантазии за високите дивиденти ще продължат да привличат повечето компании. DZ Bank определя целта си за Dax за средата на следващата година на ниво от 16 500 пункта.

Франк Клумп от Landesbank Baden-Württemberg стига до подобно заключение. Той разпознава опасенията на инвеститорите за инфлацията, породена от дефицита на продукти, които липсват или са прекомерно скъпи, като полупроводници или строителни материали. Но анализаторът от LBBW също смята, че феноменът на по-високата инфлация е временен.

Алтернативите на акции просто биха липсвали в среда с нулев лихвен процент. Калер казва: „Ограничителна парична политика така или иначе може да се очаква след няколко повишения на ключовите лихви, които според днешна гледна точка ще бъдат обсъждани в САЩ най-рано след няколко години. А ЕЦБ вероятно ще затегне юздите по-скоро по-късно, отколкото по-рано“.

При тези условия инвеститорите ще проучат много внимателно предстоящите данни за следващата седмица - и биха могли да реагират чувствително. Входящите поръчки от германската индустрия се очакват в понеделник. На следващия ден ZEW  ще представи очакванията за икономическите перспективи.

Акцентът се очаква да бъде докладът за инфлацията в САЩ за май, който ще бъде представен в четвъртък. Някои експерти очакват ставка до близо 5%, след като през април бяха отчетени изненадващо високите 4,2%. Доверието на потребителите в САЩ за юни ще бъде представено в петък. 

Какво ще следим по-конкретно през седмицата

Вторник: През първото тримесечие на 2021 г. преработващата промишленост бе важен стабилизиращ фактор за цялостната икономика в Германия, където брутният вътрешен продукт се сви с 1,7%. Производството в Германия в производствения сектор се е увеличило с 2,5% през март в сравнение с предходния месец. Рязкото покачване през март трябва да бъде последвано от лек спад през април, но това ще продължи само за кратко. В производствената индустрия вече няма притеснения относно коронакризата. По-скоро това са типичните проблеми за индустриалния бум, когато сроковете за доставки и свързаните със суровините затруднения се увеличават.

Четвъртък: На това заседание на Съвета ЕЦБ вероятно ще обяви, че ще продължи да купува ценни книжа по Програмата за спешни пандемични покупки (PEPP) с непроменени темпове за момента. Ревизиите нагоре на прогнозите за инфлацията вероятно ще повлияят по-специално в близкото бъдеще. В същото време доходността по дългосрочните държавни облигации продължава да нараства от срещата през март. През следващите няколко месеца обаче конфликтите в Управителния съвет могат да бъдат разрешени само чрез намаляване на нетните покупки на облигации. За да предотврати възможността това да доведе до нежелано бурни реакции на пазара, президентът Лагард вероятно ще подчертае на пресконференцията, че корекциите на PEPP не трябва да се разбират като сигнал за обща промяна на курса на паричната политика.

Четвъртък: Потребителските цени в САЩ се повишиха изненадващо значително през април в сравнение с предходния месец. Причината за това беше несъответствие между търсенето и предлагането. Търсенето рязко се е увеличило поради облекчаването на мерките, докато компаниите не успяват да се справят с производството. Има известни опасения, че тази ситуация може да се повтори и през май. От Deka очакват още едно относително силно повишаване на цените. Това гарантира, че годишният темп на инфлация ще се повиши до 4,6%, най-високото ниво от есента на 2008 г. Ако се изключат храните и енергията, годишната инфлация ще бъде по-ниска от 3,5%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още