IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет към Мъск: Спри с манипулациите!

Случилото се в петък е още едно доказателство за влиянието, което Мъск оказва върху най-голямата децентрализирана криптовалута в света

08:42 | 07.06.21 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Илон Мъск, основател на SpaceX и главен изпълнителен директор на Tesla Inc., по време на церемонията по награждаването на Axel Springer в Берлин, Германия, във вторник, 1 декември 2020 г. <em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Илон Мъск, основател на SpaceX и главен изпълнителен директор на Tesla Inc., по време на церемонията по награждаването на Axel Springer в Берлин, Германия, във вторник, 1 декември 2020 г. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Поредната криптовалутна сага се разигра през уикенда след загадъчен туит от изпълителния директор на Tesla Илон Мъск. Мъск туитна „меме за разпадане“ с хаштаг „#bitcoin“ и емотиконка с разбито сърце. След това цената на биткойна се свлече до 37 070 долара, много под предишния рекорд от 64 802 долара, на чиято цена цифровата валута се търгуваше в средата на април. Цените на други криптовалути също се сринаха: Етерът се обезцени с 4,2%, а доуджкойнът, всъщност любимец на Мъск, поевтиня с 4,7%. След това, два часа след първия си туит, Мъск публикува меме с надпис „Липсваш ми“. 

Двете публикации получиха хиляди коментари, включително снимки на треперещ мъж и призиви „Оставете ни на мира“ и „Спрете да манипулирате“. Някои потребители на Twitter дори блокираха Мъск, но на фона на неговите 55 милиона последователи няколко ренегати няма да направят голяма разлика.

Мъск и представители на Tesla не са коментирали темата пред Wall Street Journal

Но случилото се е още едно доказателство за влиянието, което Мъск оказва върху най-голямата децентрализирана криптовалута в света.

Стойността на биткойна се срина с повече от 30% от 12 май, когато Мъск написа в Twitter, че Tesla ще спре приемането на криптовалутата като начин за заплащане за своите превозни средства, като се позовава на използването на изкопаемите горива, включително въглища, при добива на биткойни.

Решението бележи рязък обрат от февруари, когато Tesla заяви, че е направила голям финансов залог върху биткойна и ще го приеме като начин на плащане в САЩ, което доведе до скок на цената.

„Илон Мъск е горилата в стаята“, казва Стивън Келсо, ръководител на пазарите в брокера ITI Capital. „Култът към личността, който е толкова голяма част от интернет, ще бъде нещото, което движи биткойна“.

Все пак влиянието на Мъск върху биткойна скоро може да започне да отслабва, добавя Келсо.

По-рано тази година Tesla заяви, че е продала част от своите биткойни с печалба през първото тримесечие.

Пазарът на доуджкойн, криптовалутата, създадена като шега, също е чувствителен към коментарите на Мъск. Цената му скочи по-рано през миналата седмица след включването му в безплатната платформа на Coinbase Global Inc., подпомогната от съобщение от страна на Мъск, според което системата на доуджкойн ще замени глобалната финансова система. Преди по-малко от месец той предизвика срив в цената на доуджкойна, когато го нарече „шум“ в епизод от „Saturday Night Live“.

Последните му туитове предизвикаха известна загриженост, че той може да не обърне позицията си по отношение на биткойна толкова лесно. Други просто се объркаха.

„Това са отношения на любов и омраза“, казва Найм Аслам, главен пазарен анализатор в брокерската компания AvaTrade. „Не е ясно дали той иска да се раздели с биткойн: неговите туитове са много загадъчни и държат хората в напрежение".

Някои търговци избраха да гледат на ниските цени в петък като на възможност за закупуване на повече биткойни.

Биткойнът обаче получи тласък през уикенда. Салвадор обяви, че криптовалутата ще се превърне в официално платежно средство в централноамериканската държава. По този начин президентът на страната Найиб Букеле иска да стимулира икономическия подем.

Във видео запис за „Биткойн 2021“, многодневна конференция в Маями, обявена за най-голямото биткойн събитие в историята, президентът Букеле обяви партньорството на Ел Салвадор с компанията за цифрови портфейли Strike за изграждането на модерна финансова инфраструктура на страната с помощта на биткойн технология.

„Следващата седмица ще изпратя на конгреса законопроект, който ще превърне биткойните в законно платежно средство“, каза Букеле, цитиран от CNBC.

Джак Мълърс, съосновател на платформата Strike, каза, че това ще е сериозен сигнал за криптосвета.

„Задържането на биткойн осигурява начин за защита на развиващите се икономики от потенциални шокове на инфлацията на фиатната валута“, казва Мълърс.

Ел Салвадор е до голяма степен кешова икономика, където около 70% от хората нямат банкови сметки или кредитни карти. Паричните преводи или парите, изпратени вкъщи от мигранти, представляват повече от 20% от брутния вътрешен продукт на Салвадор. Текущите услуги могат да начисляват такса от 10% или по-високи за тези международни трансфери – нещо, което понякога може да отнеме дни, за да пристигне и което понякога изисква физическо вземане.

Биткойнът не е подкрепен от актив, нито има пълната подкрепа на някое правителство. Стойността му произтича отчасти от факта, че е оскъден – предвидено е да съществуват само 21 милиона биткойна.

Това не е първият опит на Салвадор с биткойните. През март Strike стартира там приложението си за мобилни плащания, което бързо се превърна в най-изтегляното приложение в страната.

Букеле е много популярен, като популистката му партия "Нови идеи" помете конкуренцията на неотдавнашните избори. Новият парламент обаче наскоро беше подложен на сериозна критика, след като свали главния прокурор и висши съдии. Този ход накара Американската агенция за международно развитие да изтегли финансовата си помощ за националната полиция на Салвадор и Института за обществена информация, вместо да пренасочи средства към групи на гражданското общество. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 5
cherney
преди 2 години
Коментарите тук слязоха на нивото на тези в dir.bg. Нормално е всеки да е компетентен в конкретна сфера, но по-добре да замълчи, отколкото да показва пълната си неинформираност, когато става въпрос за крипто. По темата - други инвеститори, които са се прекарали, влагайки пари в биткойн, както следва: най-големия пенсионен фонд в Израел Altshumer Shalam, новозеландския пенсионен фонд KiwiSaver Growth Strategy, втория по богатство човек в Норвегия Кел Инге Роке, суверенния държавен фонд на ОАЕ. Моля investor.bg да им препрати коментари, за да могат тези глуппаци с милиарди да поправят грешката си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 6
cherney
преди 2 години
Тоест, легенди на Уолстрийт като Пол Тудор Джоунс, Рей Далио и Стен Друкенмилър - и тримата щатски милиардери - са ***, доколкото са вложили пари в биткойн, а коментиращите в investor.bg са next level във финансите, с чието мнение трябва да се съобразим? Не звучи някак убедително подобно твърдение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 6
evlogi
преди 2 години
Явно нищо не вдяваш и не полагаш и усилие.Нищо, то трябва да има и лузъри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
evlogi
преди 2 години
Останаха хората,които разбират,че в момента тече фундаментална промяна във финансовата система.Все още не е късно да се усетите и да почетете малко повече за този процес.Не разбрахте че не става дума за вяра, а за фундаментални закони.Само за последните 12 месеца паричното предлагане в долари се увеличи с 16%.Не е трудно, при положение,че предлагането на биткойни нараства в момента само с 2% годишно, а през 2024 ще падне на 1%, до какво ще доведе до това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Никакво развитие не предстои, това са някакви неща, дето си ги говорят койнаджиите един на друг, за да се самонадъхват! Биткойн никога няма да спечели и един цент, но за сметка на това харчи ток, който трябва да се плаща. А останалите, начело с етериум, дето уж се ползвали за изграждане на екосистеми - същите екосистеми не предлагат нищо ценно за обществото, нищо съществено, нито предлагат бизнес, който някога ще носи някаква значима печалба! Тоест, цялата "екосистема" е един въздух под налягане, обслужващ друг въздух под налягане. А призивите "не е късно да купите" вече предизвикват съжаление с това, колко са отчаяни. Не показвай сравнение с истински активи - просто няма нищо общо между пирамида и пазарни движения на реални активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"спомогна да се разчисти пазара от краткосрочни паникьори" Тоест, сега останаха само правоверни сектанти ли? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 7
evlogi
преди 2 години
Не виждам за какво да му се сърдя на Мъск.Той реално има положителен принос , като спомогна да се разчисти пазара от краткосрочни паникьори.Реално в момента даже вече и не оказва кой знае какво влияние , като последните му проблясъци доведоха до съвсем леки отстъпления на цените, които вече са в процес на възстановяване.До тези, които си мислят,че вече е късно да се включат в криптопазара-никак не е късно.Тази система е едва в първата четвърт на първото полувреме.Дългосрочното и развитие тепърва предстои, а пролетната корекция изглежда отминава.Пазарът издържа блестящо теста, като всичките негативни новини не предизвикаха кой знае какви сътресения в цените, нивото от 30к се оказа много сериозна подкрепа и представляваше само 50% отстъпление от пика, което е едно няма нищо в сравнение с предходните подобни мечи цикли.Ако това наистина се окаже дъното за този цикъл, нещата изглеждат блестящо, като се има предвид,че по предното дъно през 2018 беше 3.3к, а предходното през 2019 -6к (тук не включвам краткосрочното сътресение в началото на коронкризата миналата година, когато при началото на карантините в западния свят имаше краткосрочен спад до 5к, който обаче се коригира за две седмици)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Shadow1
преди 2 години
Винаги е така, ако имаш дете дай му сладолед и веднага след това му го хвърли на земята, емоционалното състояние на детето няма да се върне към състоянието отпреди сладоледа, ще остане по-лошо. Такива действия не носят симетричен ефект. Или да спасиш живота на случаен човек и след това да застреляш друг случаен човек няма да се неутрализират тези действия и ти да си в първоначално състояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Самото заглавие на статията "Интернет към Мъски " е манипулация, внушаваща, че всички в интернет мислят по този начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А, че докато се изказваше ласкаво за пирамидата, същите му пляскаха, сега се сърдят??! Нещо за двойни стандарти чували ли сте? И нали това било бъдещето, нали пирамидката имала била фундамент и стойност, пък един туит я прави за смях. Вече на все повече хора почна да им се изяснява сторито за лалетата на 21ви век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още