IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Янков: Законът "Магнитски" служи като "стена на срама"

Над 30 години в България няма ефективно противодействие на прането на пари

10:36 | 07.06.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Законът „Магнитски“ служи като „стена на срама“. Неговата цел е да причини щети на санкционираните лица в чужбина, като ги изолира изцяло от световната финансова система. Това обясни в ефира на bTV бившият замeстник-министър на икономиката Никола Янков.

По думите му санкциите няма да нанесат сериозен удар върху българската икономика, защото лично на него фирмите в списъка на американското финансово министерство не са му познати, не знае и с каква дейност се занимават.

Припомняме, че на 2 юни стана ясно, че Отделът за контрол на чуждестранните активи (OFAC), второстепенна агенция към американското Министерство на финансите, санкционира шестима българи и 64 компании съгласно закона "Магнитски".

Никола Янков обаче е на мнение, че покрай тази сага се открива и още един проблем, а именно, че в България не се прилага система за борба с мръсните пари в държавата. 

В модерните икономики такава система се състои от три нива, обясни той. Първото ниво е регулирането на частния сектор – финансовия и конкретно банковия. Второто включва правоохранителните органи, които в нашия случай са регулаторът БНБ и ДАНС. Третото ниво обхваща съдебната система, започвайки с прокуратурата и независимия и справедлив съд

„През последните 30 години, да не кажа и повече, в България ефективно противодействие на прането на пари няма – нито на първото, нито на второто, нито на третото ниво и затова стигаме до списъци на чужди държави, като този на финансовото министерство на САЩ“, каза още Янков.

Според него в банките трябва да има ефективен контрол и вътрешни процедури, които да спират потоците на мръсни пари през банковата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Законът Магнитски е супер. Харесвам американците, и в този случай, те се проявиха, като приятел на българския народ. Да се надяваме скоро и нова порция тарикати да попаднат под омаята на Магнитски! Просто населението няма шанс без външна помощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още