IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Янев за санкциите от САЩ: Изключително тревожно и унизително

Това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната, каза премиерът

10:51 | 07.06.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

"Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентите органи на държавната власт очевидно не са преприели нищо ефективно до момента". Така премиерът Стефан Янев коментира наложените санкции от САЩ преди началото на свикания от него Съвет по сигурността. 

Тема на заседанието е "Актуални рискове и заплахи за системата за защита на националната сигурност. Анализ на институционалната ефективност в сектор "Сигурност“ и необходимост от по-адекватни мерки за нейното повишаване“.

Според него тези органи са били до момента не просто неефективни и безполезни, но в обществото ни има съмнение, че са катализирали развитието на копупционната среда.

"Нещо повече, структури от системата за защита на националната сигурност, които по закон е трябвало да работят в съответствие с принципите на политическия неутралитет, са действали пристрастно в политически смисъл със съответните последствия в това отношение", допълни Янев.

Според него наложените санкции от САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната. И че проблемите и последствията от това вече излизат извън националните ни граници. 

По думите му корупционната среда в България не просто разрушава нашия международен авторитет, тя подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална и неефективна.

„Няма как да имаме просперираща икономика, стабилна политическа система, без да решим фундаменталните проблеми с корупцията. За целта е необходимо консолидация на националните усилия за нейното изкореняване. Няма как да се случи без промяна в работата на българското обвинение, на българската съдебна система, на всички правоприлагащи органи“, каза Янев.

По думите му политиката на държавата трябва да се основава на три основни стълба: благоденствие, сигурност и справедливост, които трябва да бъдат в основата за разбирането ни за държавност.

"В допълнение, за да се гарантира функционирането на държавата, задължително трябва да се спазват и два принципа: всеки да спазва закона и всеки да си плаща данъците. В този смисъл основна задача на служебния кабинет е да даде пример, че процесите в България може да се случват по правилен начин, така че да се върне надеждата за хората за по-добър живот", допълни още служебният премиер.

Във връзка със санкциите от САЩ (срещу шестима българи и 64 юридически лица по закона "Магнитски") премиерът заяви, че държавните дружества трябва да бъдат предпазени от налагането на финансови санкции. За целта е необходимо да предотвратим банковите трансакции към тези разследвани лица, за да не се блокират бизнеси и държавни дружества, заяви служебният премиер.

Той изтъкна необходимостта от разработването на правила за поведение на българските банки в ситуация като тази в момента и в изпълнение на Закона за кредитните институции.

Премиерът напомни, че при липса на приложима нормативна уредба и на работещ парламент, който да приеме такава, за да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие и други разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на санкциите от 2 юни от Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ правителството прие решение, с което се създава постоянна работна група. В нея участват представители на министерствата на вътрешните работи, на финансите, ДАНС и НАП и задачата е изготвянето и поддържането на списък на лицата, които попадат, и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите.

ДАНС и НАП трябва да предприемат и постоянни мерки за установяване на степента на свързаност на лица с лицата от списъка и да предлагат на постоянната работна група допълване при установяване на случай на свързаност или изключване от списъка, ако свързаността е прекратена. Премиерът обясни, че целта на правителството е да се сведат до минимум рисковете за страната от тези санкции в политически и международен план, както и за българската икономика.

Сред рисковете премиерът посочи такива, които са свързани с последващо замразяване на активи в банките на бюджетните организации, държавните структури и предприятия, блокиране на международните преводи, изключване и недопускане до участие в международни бизнес сделки, ограничаване на възможността за търговия и други.

Решението на правителството се взе, защото към момента няма изработена нормативна рамка, по която държавата да предприема действия в случай на санкции, наложени от органи на друга държава, каза премиерът. Той разчита следващият парламент да приеме съответната нормативна уредба, която да запълни този вакуум и да регламентира действията в подобни случаи.

Дневният ред на заседанието на Съвета по сигурността предвижда още обсъждането на мерки за гарантиране на политическата стабилност; необходимост от нови и адекватни политики за борба с корупцията; прилагане на по-ефективни механизми за координация и взаимодействие на структурите в сектор "Сигурност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Asdf1234
преди 2 години
М - да. Интересна е темата. Черепа и Делян са основите актьори. Черепа пращаше пари за скачаштите по площадите и блокиращите кръстовища мутри, които идеологически се свързаха с Христо Иванов и физически лумпеноносно с Мая Манолова. Защо ли САЩ му спряха парите. Ясно е за да накажат пожарникара Бойко, който нема куража да ги изчегърта и да спре терора им над гражданите. Уж бил пожарникар. Може но не видяхме. Запалиха му *** и толкоз. Пеевски, перач на ДПС. Глуп ац и те на Слави, Маючето и Курнелка и Мутренската партия направиха така че, ДПС да е отпред. Интересно защо му спряха паричките, че и го пребиха братушките Делянчо. Той е тъпо момче, но послушно. Нещо го разлюбиха и братушки и американци.. Да има много въпроси, на които хората трябва да си отговорят. А Уменчо Раз даден, е вече на ***. *** много е *** този .. ушко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още