IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ призоваха бизнеса за по-голяма прозрачност за кибератаките

Темата за киберпрестъпленията попада в дневния ред на срещата на Байдън с Путин

11:38 | 07.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Американските власти засилиха натиска си върху компании и чуждестранни противници за борба с киберпрестъпността и заявиха, че президентът Джо Байдън обмисля всички възможности, включително военна реакция, за да се противопостави на нарастващата заплаха, предава Ройтерс.

Администрацията на Байдън разглежда „всички варианти“, за да защити страната срещу престъпници, използващи зловреден софтуер, обяви министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо в отговор на въпроса дали се обмислят военни действия.

Раймондо не уточнява какви биха били тези варианти, но коментира, че темата ще бъде на дневен ред, когато президентът се срещне с руския държавен глава Владимир Путин този месец. Нарастващата заплаха от кибератаки тласна администрацията на Байдън към заемането на по-агресивна позиция срещу Русия, която се смята, че крие част от извършителите.

Миналия уикенд най-големият месокомбинат в света стана жертва на кибератака, а през май най-големият петролопровод в САЩ беше атакуван, което доведе до притеснения за прекъсване на доставките на храни и горива.

Противниците на САЩ могат да изключат цялата електропреносна мрежа в страната, заяви в отделно интервю за CNN министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм.

Скорошните атаки накараха Байдън да постави въпроса за укриването на хакери в Русия в дневния ред на срещата си с Путин.

Белият дом планира да използва срещата на 16 юни, за да предаде ясно послание на руския лидер, твърдят представители на властите. Следващата стъпка ще бъде дестабилизация на компютърните сървъри, използвани за извършване на подобни хакерски атаки, твърдят някои експерти по киберсигурност.

Американските власти призовават частните компании да бъдат по-бдителни и прозрачни по отношение на атаките. Министърът на транспорта Пийт Бутигиг заяви в неделя, ча нападението през май срещw Colonial Pipeline е показало националните последици от хакването на една частна компания.

„Част от нашата уязвимост по отношение на киберсигурността е, че сме толкова силни, колкото е най-слабото ни звено“, допълва той в интервю за CBS.

Компаниите трябва да предупреждават федералното правителство, когато бъдат таргетирани от киберпрестъпници, посочва Гранхолм, и да спрат да плащат на нападателите. „Не бива да плащате за рансъмуер атаки, защото това само насърчава лошите“, допълва тя.

Въпреки че се противопоставя на плащанията на откупи, тя твърди, че не е сигурна дали Байдън или Конгресът са готови да ги обявят за незаконни.

Според сенаторът от Демократическата партия Марк Уорнър от Вирджиния компаниите трябва да бъдат задължени да съобщават за атаките, след които се иска откуп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още