IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор в CD Projekt иска смяна на ръководството след фиаското със Cyberpunk

Според Abri Advisors компанията е допуснала серия от сериозни грешки, които са довели до изтриване на половината от пазарната стойност на студиото

13:11 | 07.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститор активист в CD Projekt настоява за отстраняването на представители на висшия мениджмънт на полското гейминг студио заради фиаското с премиерата на Cyberpunk 2077, което изтри повече от половината от стойността на компанията, пише Bloomberg.

Базираната във Великобритания Abri Advisors, която не разкрива колко голям дял има в CD Projekt, е писала до борда на директорите на студиото, за да изрази от името на всички акционери „силната си тревога и недоверие от развитието на компанията през последните 12 месеца“.

CD Projekt представяше Cyberpunk 2077 като следващия световен блокбъстър и една от най-сложните ролеви игри досега. Киану Рийвс участва в главната роля и рекламира футуристичната антиутопия, а Илон Мъск дори написа туит за нея.

Но сложността на играта изглежда затрудни студиото. Премиерата беше отложена три пъти, а когато заглавието най-сетне излезе през декември, то беше засегнато от толкова проблеми, че Sony Group беше принудена да го премахне от онлайн магазина на PlayStation и да върне обратно парите на клиентите си.

Близо половин година по-късно, след многократни поправки на грешки и извинения от страна на CD Projekt, както и след хакерска атака, която отложи работата, играта все още не е приета обратно от Sony. Откакто Cyberpunk 2077 дебютира, цената на акциите на студиото спадна с 57%, изтривайки 22,6 млрд. злоти (6,2 млрд. долара) от стойността му.

„Не мисля, че бихте могли умишлено да се опитате да допуснете толкова много грешки, колкото допуснаха тези момчета“, коментира в интервю главният изпълнителен директор на Abri Джефри Търман. „Наистина е шокиращо“, посочва той.

Търман твърди, че ще поиска други акционери да заменят надзорния съвет, освен ако главният изпълнителен директор Адами Кичински и неговият заместник Марсин Ивински не бъдат незабавно отстранени.

Базираното във Варшава студио, известно със своята средновековна фентъзи игра Witcher, заяви, че е запознато с кореспонденцията и ще уточни отговора си с председателя на надзорния съвет. По думите на компанията нито един от въпросите, повдигнати в писмото, не е бил споменат по време на годишното събрание на акционерите на 25 май, за което Abri така и не се е регистрирала.

Търман твърди, че не се е включил, защото се е надявал, че бордът ще предприеме действия за коригиране на грешките. Последната капка за Търман са били финансовите резултати на компанията за първото тримесечие и липсата на промени в управленския екип.

След като отчете рекордна печалба от 1,15 млрд. злоти за 2020 г., подкрепена от предварителните поръчки на Cyberpunk и ранните продажби на играта, нетната печалба за първото тримесечие се оказа значително под очакванията на анализаторите, подчертавайки проблемите на компанията с привличането на геймърите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още