IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на смартфони растат с над една четвърт

Южнокорейският концерн Samsung отново свали Apple от трона

16:15 | 07.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Samsung се върна на върха. Снимка: &nbsp;EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT</p>
<p>
	&nbsp;</p>

Samsung се върна на върха. Снимка:  EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

 

Смартфоните остават много търсена стока и по време на пандемията на коронавируса. През първото тримесечие продажбите са се увеличили с 26 процента до почти 378 милиона устройства, обяви в понеделник компанията за пазарни проучвания Gartner.

„По-добри перспективи за потребителите, продължаване на ученето и работа от вкъщи, както и задържаното търсене от 2020 г. увеличават продажбите на смартфони през първото тримесечие“, казва експертът на Gartner Аншул Гупта, цитиран в прессъобщението. По думите му в момента потребителите отново харчат пари за луксозни артикули. Освен това през сравнителния период преди година са били продадени сравнително малко смартфони.

В началото на годината Samsung Electronics си връща трона, на който компанията от Купертино се изкачи по време на коледното тримесечие, и зае първото място с над 76 милиона продадени смартфона.

Устройствата, които струват по-малко от 150 долара, са били особено популярни сред клиентите. Apple се приземи на второ място с почти 58,6 милиона iPhone. 

Търсенето отново е било подсилено от 5G-съвместими модели като iPhone 12.

„5G ще остане основният двигател за растежа на Apple през 2021 г.“, каза Гупта.

Зад Apple се нареждат тримата китайски доставчици Xiaomi, Vivo и Oppo.

Всичките пет водещи световни доставчици на смартфони регистрираха силен годишен растеж през 2020 г., което показва, че телефонният пазар се консолидира около първите пет доставчика. Китайските Xiaomi, Oppo и Vivo отчитат нарастващо търсене на 5G моделите си и са се възползвали от възможностите поради отслабването на продажбите на Huawei и LG в световен мащаб през това тримесечие.

Глобалният недостиг на чипове все още не е повлиял на индустрията на смартфоните, тъй като е постигнато равновесие на търсенето и предлагането, поясняват от Gartner. Това обаче може да се промени през следващите тримесечия и може да доведе до увеличение на средната продажна цена на смартфоните в световен мащаб, предупреждават анализаторите. 

Вижте още технологични новини във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още