IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Ваксинираните срещу COVID предават по-трудно и по-рядко заразата

Европейските държави имат задачата да водят информационните кампании за имунизация, посочи говорител на Европейската комисия

17:48 | 07.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Научните данни показват, че ваксинираните против COVID, ако бъдат отново заразени, предават болестта по-трудно и това се случва по-рядко, съобщи днес говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Той отбеляза в отговор на въпрос за спадащия интерес в ЕС към ваксините, че европейските държави имат задачата да водят информационните кампании за имунизация. Говорителят поясни, че все още САЩ не са дали заключение от проверката на редките случаи на образуване на кръвни съсиреци след поставяне на ваксината на Johnson & Johnson (Janssen).

По неговите думи преговорите между Брюксел и Вашингтон продължават, за да се осигури възможност за пътуване на граждани на САЩ по несъществени поводи, ако са ваксинирани с препарат, одобрен от Европейската агенция по лекарствата. Говорителят поясни, че пътуващите от САЩ до ЕС по съществен повод може и да не бъдат ваксинирани, но подлежат на изследване и карантина по преценка на държавата на пристигане.

Той уточни, че сега ЕС преговаря с Вашингтон за достъп до данните за ваксинираните американци, за да може имунизираните да бъдат допускани през граница без допълнителни изисквания. Говорителят добави, че се предвижда държавите от ЕС, където пристигат гражданите на САЩ, да проверяват достоверността на представените документи за имунизация.

По неговите думи пристигащите в ЕС ваксинирани чужденци ще могат да получават европейско удостоверение за имунизация, щом данните в представените имунизационни документи подлежат на проверка и са за одобрен от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) или Световната здравна организация (СЗО) препарат. Това няма да бъде възможно от 1 юли, уточни говорителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още