IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модата "тан пин" и отслабващото желание на младите в Китай да работят

Една публикация в социална мрежа създаде нова тенденция в Китай - отказ на по-младото поколение от преуморяващата работа

20:59 | 07.06.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Все повече популярност сред китайската младеж набира културата на "тан пин" - пасивен стил на живот без стрес и кариеризъм.  Тази нагласа, тръгнала от един интернет манифест, стана основа на цяла философия, която партийните медии се хвърлиха да атакуват.

"Тан пин" (в превод нещо като "лягаш и изключваш") е спасение от натиска на обществото, което безпощадно тласка младите хора да търсят работа, непременно да работят яко и задължително да градят кариера, трудейки се извънредно, за да бъдат повишени.

Пазарът на работна сила в Китай се свива и често се налага младите да работят до преумора, пише БТА.

Смята се, че терминът "тан пин" е роден в социалната мрежа Tieba. Използвал го авторът на една публикация, който написал, че от две години вече не работи и не вижда проблем в това. Вместо да гони успеха в общоприетия смисъл, той решил просто "да си полегне".

"Доколкото у нас никога не е имало идеология, превъзнасяща субективността на човека, ще я създам сам. Да си полегнеш - ето я моята мъдрост. Едва щом си полегне, човек става мяра за всички неща", цитира публикацията му новинарският сайт Sixthtone.

Текстът станал популярен, изразът започнал да се употребява и в други платформи: Weibo, аналог на Twitter, и Douban, която прилича на IMDB (с голям форум) - групата "тан пин" на тази платформа наброявала 6000 потребители.

Днес впрочем и публикацията, и групата са премахнати, а в Weibo не може да се търси хаштагът #TangPing. Причина може би са критиките срещу философията "тан пин" в държавните медии.

"Въпреки всичко младежта трябва да е сигурна в бъдещето" - пише в коментар вестник Nanfang Daily, издаван в Гуанджоу. "Китай е страната с най-голямото население в света, с огромни трудови ресурси и огромно предимство на пазара . . . Единственият път към щастието е пътят, който минава през труда."

"Една общност от безделници естествено няма как да е полезна за икономическото и социалното развитие на страната", пише автор на пекинския вестник Guangming Daily, свързан с Комунистическата партия.

Младите китайци под натиск

Подобно нещо се е случвало вече. През 2016 г. стана популярно меме снимката на китайски актьор от ситком от 90-те, изтегнал се на едно канапе. Година след това младите китайци полудяха по един персонаж от японско аниме на име Gudetama ("Мързеливото яйце").

Тогава порталът Sixthtone констатира разцвет на "културата сан" или "културата на Съдния ден", която "подронва трудовата етика на младежта, нанася удар по нейната мотивация и поражда апатия".

А съвсем наскоро Владислав Иванов (Лелуш) от Русия, без да го очаква, се прочу в Китай* и стана пример за подражание сред младите китайци, които са уморени от вечната надпревара и им се ще да помързелуват.

Тенденции от този вид се зараждат на фона на нарастващия натиск върху младите китайци. Това поколение е израсло по време на политиката "едно семейство - едно дете". От тях се очаква да работят повече от родителите си, чието поколение, излизащо в пенсия, е два пъти по-многобройно.

Днешните млади китайци са подложени на натиск и заради системата за "социални кредити", която ги кара да доказват, че са социално отговорни. Отгоре на това постоянно слушат призиви да демонстрират патриотизъм, като бойкотират чуждестранни компании и търговски марки.

*Младежът беше участник в китайско риалити шоу, но му омръзна и реши демонстративно да лентяйства по цял ден, така че зрителите да го изгонят. За негов ужас обаче всички го харесаха и не искаха да напусне предаването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Доколкото виждам и ти си "тан пин". На пост по изречение, колкото да ти платят. Правилно, копейка по копейка рубла става. Къде спи ментора ти от руското посолство, не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
След като са привлекли общественият интерес в чужбина няма да се очудя ако повечето членове на групата "тан пин" започнат да измират по съвсем естествени китайски причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Отказ от преуморяваща работа значи. А ККП се тупа в гърдите и надува фанфари, че нейна е главната заслуга в победата над крайната бедност щом китаиците средностатичтически живеели с 2.44лв. на ден за всичките си нужди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Отказ от преумор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
"Отгоре на това постоянно слушат призиви да демонстрират патриотизъм, като бойкотират чуждестранни компании и търговски марки." _ Къде бил ключът за бараката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
"групата "тан пин" на тази платформа наброявала 6000 потребители."_ да се чете, една планинска махала у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
"...натиска на обществото, което безпощадно тласка младите хора да търсят работа, непременно да работят яко и задължително да градят кариера, трудейки се извънредно, за да бъдат повишени."_ Това не беше ли холивудски сценарий за супер-пупер-дупep успешен американски меринджей/модел/секретарка ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още