IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Иванов: Предприемачът намалява риска, ако прави това, което му е страст

Вярвам, че предприемачеството трябва да бъде по-застъпено в образователната ни система, казва съоснователят на веригата за гурме бургери Skapto

11:48 | 08.06.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: личен архив</em></p>

Снимка: личен архив

Ангел Иванов е продуцент, основател и управляващ партньор на компанията за видео съдържание Handplayed. Съосновател на веригата за гурме бургери Skapto. Предприемач от мрежата на Endeavor Bulgaria и YTILI Fellow. Преподавател по предприемачество на ученици в програмата Тийноватор 2019-2021.

Той ще бъде участник в дискусията по време на събитието "Предприемачи на бъдещето", което ще се проведе на 10 юни. 


Какви основни качества трябва да притежава един предприемач на бъдещето?

Да умеят да боравят с изобилието на информацията, а не да стават негови жертви.

Добрата бизнес идея обикновено крие риск. Има ли рецепта как да бъде поет той, за да се реализира?

Поне от моя опит рискът се минимизира, когато се захванеш с нещо, което наистина е твоя страст, и си готов да научаваш още и още за него всеки ден.



Коя е вашата реализирана бизнес идея досега, която бихте сложили на първо място и с какви трудности сте се сблъскали?

Развитието на бизнес в креативната индустрия е много предизвикателно, защото не търгуваш с материални активи, а с вкус, а той е силно субективен. Много повече са случаите, в които идеите ни са били отхвърляни, вместо одобрявани, но въпреки товa Handplayed продължава да се разраства в България и извън нея, предлагайки пълен набор от продукционни и пост-продукционни услуги и осигурявайки постоянна месечна заетост за близо 100 артиста.

Ако един човек смята, че има добра бизнес идея, но няма средствата да я реализира - какъв съвет бихте му дали, към кого да се обърне?  

Много зависи от идеята, разбира се, но трябва да направи всичко възможно да събере средства за MVP от роднини и приятели. Ако идеята изисква голяма инвестиция, то опциите са да намери ангел инвеститор или да я представи пред фондовете, но почти винаги може да се намери начин да се тества хипотезата ѝ с малко пари. Шансът да ти обърнат внимание след успешен такъв тест е много по-голям.

Как и къде виждате вашата роля, и на успешните предприемачи като цяло, да запалите повече млади хора да реализират своите идеи?

Като част от Endeavor съм възпитан да вярвам в нуждата да се дава обратно на обществото за това, че ти е помогнало да си там, където си. Две поредни години участвам в програмата на Teenovator, в която съм ментор по предприемачество на ученици в 11 и 12 клас. Вярвам, че предприемачеството трябва да бъде по-застъпено в образователната ни система и се радвам, че има подобни инициативи, макар и не държавни, които свързват успешни бизнес хора с ученици. Надявам се това да е само началото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
mechka uteshitelka
преди 2 години
Скапто а защо не СкапанотоНека си лентяйства на воля щом го кефи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
дюнерджия, ама с грант и прогресистко мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Т.е. страст му е да прави бургери, останалото е за парлама... глупости на търкала :)Това само увеличава риска, заради липсата на трезви преценки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още