IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цялото ръководство на "Автомагистрали" е сменено

Това се случва след доклада на Сметната палата, който установи, че дружеството не разходва ефективно публични средства

12:17 | 08.06.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив АПИ</em></p>

Снимка: Архив АПИ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова освободи досегашното ръководство на „Автомагистрали“ ЕАД, става ясно от съобщение на сайта на ведомството ѝ.

Мотивът за решението е констатираните в доклад на Сметната палата и при извършена проверка нередности и нецелесъобразно разходване на публичен ресурс.

Отстранени са досегашният изпълнителен директор Стоян Беличев и другите двама членове на управителния съвет на дружеството. За нов директор е назначен предишният Валентин Вълков, който заемаше длъжността през 2017-2018 г. Другите двама нови членове в Борда на директорите са Иван Станчев и Десислава Христова.

Иван Станчев е бил ръководител на отдел „Укрепване на свлачища“ в държавната компания, а Десислава Христова е заемала длъжността член на Съвета на директорите на дружеството.

Миналата сряда Сметната палата констатира в свой доклад, че „Автомагистрали“ не разходва ефективно публичните средства. Независимата одитна институция провери изпълнението на обществените поръчки от дружеството за периода от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2020 г. и установи, че при шест от сключените през тези пет години 14 договора на обща стойност около 3,7 млрд. лв. не е проведена процедура за възлагане на обществена поръчка. 12 договора са сключени с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), а два – с Агенцията за геодезия, картография и кадастър (АГКК).

"Автомагистрали" са възложили договорите на подизпълнители при липса на публичност, без ясни критерии и проверка за свързаност между ръководството и служителите и лицата, които трябва да изпълнят дейностите, установи Сметната палата.

Един от големите проекти, които се изпълняват от „Автомагистрали“, е строителството на АМ „Хемус“.

Ден след публикуването на доклада на Сметната палата нейният председател Цветан Цветков разкри, че "Автомагистрали" са разполагали с около 220 души персонал към момента на сключване на договора, но не са имали хора на длъжности, свързани със строителството. Това по думите му не е нарушение, но на практика се е получило заобикаляне на закона, тъй като към датата на сключване на договори и впоследствие при изпълнение на тези договори "Автомагистрали" не е разполагало с необходимия персонал и с необходимата техника.

Одитът беше възложен на Сметната палата в края на миналата година от 44-то Народно събрание. Прокуратурата се самосезира по казуса след публикуването на доклада.

В същото време регионалното министерство обяви резултатите и от своя проверка, която е установила, че "Автомагистрали" са платили авансово 182 млн. лева на външни фирми, а шест месеца преди крайния срок почти нищо от възложените дейности не е свършено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Еми ти защо си мислиш , че не ги закриват въпросните структури като Автомагистрали и ББР?Нали идва бодра смяна, и тя трябва да намаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Източваш държавни средства = уволнение. Звучи ми като страхотна сделка, да взема и аз да ида да източа някой милион и после даже сам ще си подам оставката, да ги улесня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още