IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Костов: България страда от институционална криза

Бави се транспонирането на важни директиви от областта на интелектуалната собственост, твърди юристът

17:32 | 08.06.21 г.
Атанас Костов: България страда от институционална криза

В момента страдаме от институционална криза и това ни лиши от опцията българският парламент, когато имаше действащ такъв, да успее навреме да транспонира двете нови директиви - за авторското право и за телевизионните и радио програми. Това показва тотално неглижиране на интелектуалната собственост и всъщност показва, че нямаме икономика. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria адв. Атанас Костов от кантора "Юсаутор". 

Вчера беше крайният срок, в който страните членки от ЕС трябваше да транспонират в националните си законодателства новите европейски правила в областта на интелектуалната собственост, припомни той.

„Има задължение за транспониране на тези директиви в българското законодателство. За съжаление, както винаги, фокусът на Народното събрание, съответно на Министерството на културата, бягаше през последната половин година от темата. Все още множество директиви в областта на интелектуалната собственост не са транспонирани, включително IPRED директивата, която бе приета още през 2009 г.“, коментира още адв. Костов.

По думите му, преди години в Министерство на Културата е съществувал консултативен съвет по интелектуална собственост, който е давал предложения в тази насока.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още