IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минеков: При ремонта на Ларгото са изчезнали 4,5 млн. евро

Над 86,5 млн. лв. са загубите на НДК от 2017 г. до края на 2020 г., обяви служебният министър на културата

12:57 | 08.06.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

При ремонта на Ларгото са изчезнали 4,5 млн. евро. Това обяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков по време на пресконференция, цитиран от БГНЕС.

Той уточни, че ще подаде сигнали до европейската прокуратура, свързани с използването на евросредства за реализацията на няколко проекта в България. Минеков цитира становището на Европейската служба по измамите (ОЛАФ), според което само от ремонта на Ларгото са изчезнали 4,5 млн. евро от целия проект, но подчерта, че документът е с гриф "строго секретно" и затова не може да изнесе много информация.

"Има препоръки да се търси отговорност от трима министри в предишни управления и един кмет", допълни служебният министър. 

Минеков разкри още, че в Министерството на културата нещата по отношение на финансите „са потресаващи“. Над 86,5 млн. лв. са загубите на НДК от 2017 г. до края на 2020 г., уточни той и обяви, че ще разпореди пълна финансова проверка, защото въпросната сума е повече от субсидията към всички културни институции под шапката на министерството.

Според Минеков ще бъде проверено и как и на какво основание централният офис на партия ГЕРБ се е настанил в сграда на НДК за символичен наем.

„НДК партиен дом ли е? Какво общо има НДК с партия ГЕРБ? Можем ли да кажем, че това е било част от едно правителствено насилие и директорите на НДК са били принудени да се съгласят? Ще искам цялата история“, каза Минеков, цитиран от Агенция „Фокус“.

Той добави, че все още няма отговор от Съвета за електронни медии (СЕМ) по отношение на прекъсванията на програмата на Националната телевизия за излъчване на партийни пресконференции.

Служебният министър заяви също, че не е сплашвал журналисти. Според него е използван натиск върху журналистите на БНТ, за да излязат с декларации в подкрепа на институцията.

"Поискал съм обяснение от г-н генералния директор за този тежък инцидент, включително съм го запознал с действащите закони и че това е наистина нарушение на националната сигурност. Инцидентът е сходен със спирането на БНР за половин ден", коментира Минеков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
В много случаи парите всъщност могат да изчезват, най-честия е когато си плащаш заема. Друг начин е когато има срив на пазарите много пари изчезват. Естествено го има и буквалния начин който първи идва на ум - да унищожиш физически банкноти целенасочено или случайно. Знам че тук намекваш, че са използвали неподходяща дума за да опишат кражбата но исках да уточня че не е невъзможно и да изчезват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Парите не изчезват,а само сменят притежателя си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ivel
преди 2 години
ЛаJното Вежди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още