IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От настоящите пазарни балони може да има и полза

От тях могат да произлязат компании, които осигуряват иновации в дългосрочен план

11:24 | 11.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
От настоящите пазарни балони може да има и полза

На фона на многото свободно говорене за „балони“, което обгръща финансовите пазари, струва си да спрем и да помислим дали тези развития наистина се квалифицират като балони. Ако да, какво ни казва историята за това колко биха могли да спаднат те? Оказва се, че отговорите са доста неочаквани, пише за Financial Times Ручир Шарма, главен глобален стратег на Morgan Stanley Investment Management.

С достигането на пик от балоните, те комбинират обективни знаци за излишък - цените се покачват много по-бързо, отколкото печалбите го оправдават - със субективни признаци на мания, като бясно търгуване и заемане. За някои целият щатски фондов пазар изглежда балонизиран, като се има предвид главозамайващият му растеж, но и ръстът на печалбите също беше изключително силен през пандемията. Под повърхността обаче някои сектори на пазара, от зелени технологии до криптовалути, излъчват балонни сигнали.

Изследванията ми на 10-те най-големи балона от миналия век, от американския фондов пазар през 1929 г. до китайските акции през 2015 г., показват, че цените обикновено скачат със 100% през годината преди пика, като голяма част от ръста се натрупва в последните месеци. Това откритие съвпада с изследването на балони от учени от Харвард и другаде. 

Според тези стандарти има поне пет текущи балона. Те включват пазара на криптовалутите биткойн и етер; акциите на компании за чиста енергия, включително някои от най-големите имена при електрическите превозни средства; акции с малка капитализация, в това число много от най-горещите пандемични истории; кошница от технологични акции, на които липсват печалби, и която също е пълна с известни марки; и компании за придобиване със специална цел (Spacs), които позволяват на инвеститорите нов начин за дялово участие в частни фирми, преди те да станат публични.

Всеки от тези балони е отчетен от индекс, който се е увеличил през последната година с около 100%, често и с повече, до пикова стойност между 500 млрд. и 2,5 трлн. долара. Дейтрейдърите и други начинаещи се втурнаха, което е често срещан симптом за мании в късния етап. Сега тези балони се разклащат, както често се случва, в отговор на увеличаването на дългосрочните лихвени проценти. Какво следва?

Историческите балони в моето проучване са претърпели сривове по пътя си нагоре, но обикновено тези корекции са били по около 25% и никога повече от 35%. Отвъд тази точка - 35% спад - балоните в моето изследване тръгват надолу.

Средно, дъното се удря на 70 процента под пика, като идва две години след него. С изключение на индекса на пандемичните акции с малка капитализация, всички останали четири кандидати за балон са претърпели спад от най-малко 35%, но също така не повече от 50% (в случая на етера). С други думи, малко вероятно е те скоро да продължат да се надуват, като същевременно са далеч от типичното дъно.

Има един нов фактор, който може да наруши този исторически модел. Въпреки покачването на дългосрочните лихвени проценти има много ликвидност около пазарите, като централните банки се ангажират с лесните пари, както никога досега. Рисковете обаче ги има.

Важно е да запомним, че балонът често е добра идея, която е отишла твърде далеч. В началото на 21. век общоприетото мнение беше, че дотком балонът е подхранил предимно калпави компании с бизнес планове, едва струващи салфетките, върху които са написани. По-късно изследователите установяват, че в сравнение с други балони, тези в технологичния сектор създават много стартиращи фирми, които фалират, но също така помагат за започването на големи иновации. На всеки няколко десетки дотком провала има оцелели гиганти като Google или Amazon.

Като цяло балоните от 2021 г. отговарят на този профил. Технологичните тенденции, които се ускориха по време на пандемията - от телеконференции до онлайн обучение - ще помагат за увеличаване на производителността дълго след преминаването на пандемията. Търсенето на по-екологични автомобили и енергия е много малко вероятно да отслабне, докато изменението на климата не бъде обуздано. Макар че често са осмивани като „компании, искащи подписани празни чекове от инвеститорите“, на Spacs може да се гледа и като на иновативен нов начин за финансиране на първоначални публични предлагания.

Най-интригуващата нова идея са криптовалутите. Страстният дебат за бъдещето им помага да се обяснят колебанията при биткойна, който сега е в късния стадий на третия си мащабен подем за осем години. Това е отклонение, за което историческите модели може да не са приложими. Има разумни аргументи, че това е сигурно цифрово средство за съхранение на стойността, което елиминира посредниците и предлага алтернатива на щатски долар.

Отстраняването на пяната от пазара ще бъде болезнено за мнозина. Но историята ще съди за балоните от 2021 г. по това, което са оставили след себе си, а не само по това колко са спаднали от сегашните си върхове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още