IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да си направим пасивна къща с ниски битови разходи?

Инвестициите в сравнение с традиционния дом са от пет до седем пъти повече, но се изплащат в рамките на 10-15 години, посочи архитект Георги Николов

17:44 | 08.06.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нова тенденция в строителството има нелеката задача да създаде енергийно ефективни жилища с ниски битови разходи. След като бъдат построени, те може по нищо да не се различават от една обикновена къща. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването „ИмоТиТе“ архитект Георги Николов от архитектурно студио „Архе“.

„Къщите са проектирани и измислени така, че енергийните потоци в тях да доведат до ниска консумация на енергия. Това се постига чрез много дебели изолации, добра въздухоплътност. Пасивните къщи работят по модел, който свежда нуждата от енергия, най-вече за отопление, почти до нула. Това прави енергийния разход на тези къщи от пет до седем пъти по-малък в сравнение с този в традиционните домове“, поясни той.

По данни на Европейската комисия над 40% от енергията в ЕС отива за домовете ни. Това прави жилищата най-големия енергиен консуматор на континента. Към днешна дата 75% от сградите са енергийно неефективни, а жилищният фонд е отговорен за цели 36% от парниковите газове.

Белгия, Германия и редица други европейски страни дават възможност за финансово подпомагане на гражданите, които са решили да инвестират в енергийно ефективен дом. В България такива стимули няма.

По думите на архитект Николов построяването на една пасивна къща струва от пет до седем пъти повече от направата на обикновена. Според него това оскъпяване е нищо на фона на ползите и комфорта, които би могла да донесе една такава постройка.

„В рамките на 10-15 години, което е една малка част от живота на такава сграда, тези инвестиции са се изплатили“, обясни Георги Николов.

Архитектът разкри, че слънцето е основен фактор за високата енергийна ефективност на пасивните къщи. Той посочи, че обикновено прозорците са ориентирани на юг, а със стъклените фасади има и хубави гледки.

По какво да познаем пасивното строителство? Имат ли конструктивни различия пасивните къщи? Как се сертифицира пасивната къща и има ли съвпадане със стандарта от Германия? Как се проверява как е уплътнена къщата, за да не се губи въздухообмен?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" – гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
silverros
преди 2 години
5-7 пъти означва 500-700 процента. Тоест да се платят 5-7 къщи. В интервюто се говори за 5-7 процента. 5-7 стотни от цената на една къща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
silverros
преди 2 години
Журналиста правили разлика между пет -седем пъти повече и пет седем процента повече? Ако ще се плаща седем обикновенни къщи за да стане пасивна това са огромни средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
sirFaith
преди 2 години
ами нашите баби и дядовци са намерили умно решение .. като ти е заровена половината къща в земята - зимата е по- топло, лятото по-прохладно .. на другата половина хубава изолация и така ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още