IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците са спечелили 4 млрд. долара от биткойни през 2020 г.

На второ място е Китай, следван от Япония, Великобритания, Русия и Германия

22:15 | 08.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Резкият възход на биткойна създаде десетки криптомилионери, а американските инвеститори вземат лъвския дял от богатството, съобщава Bloomberg.

Миналата година американските трейдъри са пожънали печалба от 4,1 милиарда долара, търгувайки с биткойни, три пъти повече от следващата държава в класацията с най-много забогатели от виртуалната мания, според данни на Chainalysis.

Базираната в Ню Йорк изследователска компания публикува доклад, класиращ 25-те страни с най-големи реализирани печалби.

Независимо дали инвеститорите са подтикнати от убеждението, че криптовалутите може да бъде инфлационно убежище срещу неистовото печатане на пари от централната банка или простото желание да спечелят бързо от прочулия се волатилен актив, те завладяха търговците на дребно и професионалисти по целия свят.

„Инвеститорите в почти всички страни са забелязали най-голям ръст към края на годината“, пишат изследователите от Chainalysis. Повечето от печалбите идват от Coinbase, показва проучването.

биткойн биткойн

Китай е на второ място в списъка с печалба от 1,1 млрд. долара, следван от Япония, Великобритания, Русия и Германия. По-малките страни с развиващи се пазари като Виетнам, Турция и Чехия, също бяха сред първите 25.

Оценките на Chainalysis са получени от проследяване на данни за трансакции от криптоуслуги, въпреки че децентрализираният характер на технологията прави невъзможно да се знае къде се намират страните на всяка отделна сделка. 

Популярността по криптотърговията се разраства в края на миналата година, тъй като големите инвеститори като Пол Тюдор Джоунс подкрепиха биткойн. Цените се увеличиха четирикратно през 2020 г., завършвайки годината на близо 29 хил. долара.

Пазарът на биковете се развихри през първите месеци на 2021 г., като цените скочиха до над 60 хил. долара, преди да се сринат през май на фона на по-строг регулаторен контрол в Китай и критиките от Илон Мъск. Биткойнът поевтинява с 4%, като се търгува близо до 33 хил. долара във вторник.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още