IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Трябва да направим региона по-атрактивен за туризъм и инвестиции

Няма как да догонваме без инфраструктура, транспорт и дигитална свързаност, каза президентът

20:01 | 08.06.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Политическото говорене вече не е достатъчно. Трябва да направим региона по-атрактивен за туризъм и инвестиции. Това заяви президентът Румен Радев на конференцията „Инициатива „Три морета" - единство, иновации, свързаност", в която участват водещи експерти от транспортния сектор.

Само след месец България ще бъде домакин на шестата среща на върха по инициативата „Три морета", на която ще присъстват държавните глави и делегации от всички страни членки. 

„Ще имаме много по-голям успех в развитието, ако обединим нашите усилия", заяви държавният глава, цитиран от БНТ. Според Радев страните от инициатива са изправени пред сходни предизвикателства.

„Инициативата възникна, защото страните от региона имаха мъдростта да преценят, че сме 12 страни с много сходни исторически и икономически траектории и ще има много полза, ако обединим усилия", заяви Радев.

Според президента България е погледнала отвъд географския и времевия обхват на инициативата. Държавният глава заяви, че се нуждаем от практически действия.

„Няма как да догонваме тези държави, ако не ги догоним в инфраструктура, транспорт и дигитална свързаност. За това и тази амбиция на инициативата да погледнем към нашия регион", допълни президента.

Инвестиционният фонд на „Три морета“ вече финансира проекти в страните участнички и това е важен знак и към партньори извън нейния географски обхват, стана ясно от думите на държавния глава. Заявен е интерес за сътрудничество от страна на Япония, Южна Корея, Великобритания и Катар.

„Целта, която сме си поставили, е да привлечем интереса на бизнеса и инвестиционните фондове, за да бъде нашият регион все по-разпознаваем в световен мащаб“, заяви Радев, цитиран от пресслужбата на президентството. Държавният глава посочи също така, че мащабните проекти в областта на транспортната, енергийна и дигитална инфраструктура изискват огромни финансови средства, които следва да бъдат привлечени в Инвестиционния фонд.

Държавите участнички в инициативата трябва да работят така, че наличните средства да бъдат изразходвани по най-добрия и интелигентен начин, за да носят добавена стойност, посочи Румен Радев. По думите му най-важната свързаност е в областта на науката и образованието, която да обедини научния и изследователски потенциал на младите хора от Източна Европа, които заедно да търсят общи решения за бъдещето на региона.

„Това е големият успех и този приоритет се добавя към инициативата по време на българското председателство“, подчерта президентът. На предстоящата среща на върха в София се очаква да бъде инициирано създаване на мрежа от образователни, иновативни и научно-изследователски организации в страните-участнички, което да стимулира привличането на инвестиции и разработката на нови технологии в Източна Европа.

На събитието присъства и министърът на икономиката Кирил Петков:

„За мен тази инициатива е много важна, защото „Три морета" означават население от 12 милиона и над 2 трилиона БВП. Тези 12 страни са огромна икономическа възможност за всички нас", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Като спрете с приказките и почнете с действията, все нещо ще стане :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още