IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителността на труда отново тръгва нагоре в началото на годината

БВП на един зает се увеличава през първите три месеца с 2% на годишна база, отчита НСИ

21:46 | 08.06.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ioana Epure / Bloomberg</em></p>

Снимка: Ioana Epure / Bloomberg

След като през 2020 г. пандемията рязко сви производителността на труда под влияние на ограниченията заради блокадите и затварянето на бизнеси, трендът се обръща в началото на тази година. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за първото тримесечие на 2021 г.

За януари-март брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает се увеличава реално с 2% в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Към края на март заетите лица в икономиката са над 3,313 милиона, а общият брой отработени часове е над 1346 милиарда. 

На годишна база структурата на заетостта по икономически сектори показва увеличение на относителния дял в индустриалния сектор и сектора на услугите и намаление на относителния дял в аграрния сектор.

На едно заето лице се падат 8,164 млн. лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 20,1 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през първото тримесечие на 2021 г. се увеличава реално с 0,9% в сравнение със същия период на предходната година. БДС за един отработен човекочас също се увеличава реално с 0,9% за същия период.

По предварителни данни за първото тримесечие равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 7,040 млн. лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 16,6 лв. за един отработен човекочас.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 7,418 млн. лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 17,6 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 1,048 млн. лв. БДС на един зает и 3,5 лв. за един отработен човекочас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
*Производителността на труда отново тръгва нагоре в началото на годинатаБВП на един зает се увеличава през първите три месеца с 2% на годишна база, отчита НСИ".ЕСТЕСТВЕНО. Производителността расте основно поради ускоряващата се автоматизация. Това, са се изпива здравето на работещите за два-три месеца чрез гърч, е контрапродуктивно, особено, на фона на тоталното свиване на работната сила. И ръстът не идва от там. Които страни се автоматизираха първи, първи стигат до локалните екстремуми на целевата функция. Казвам "локални", т.к.процесът едва ли някога ще завърши и ни чакат нови и нови върхове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още