IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

244 000 000 000 долара срещу китайската доминация

„Дните ни на доминираща суперсила може да са преброени“. Щатският сенат одобри гигантски пакет за борба срещу Китай в областта на технологиите

08:16 | 09.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Рядко се случва демократите и републиканците в Сената на САЩ да се обединят и да направят конкретни заключения от подобно единение. По въпроса за Китай обаче сега имаше консенсус, който може да се оцени на милиарди долари. През нощта Сенатът гласува обширен пакет от закони, предназначени да направят САЩ по-конкурентоспособни на китайските технологии.

„Ако не направим нищо, дните ни като доминираща суперсила могат да бъдат преброени. Не искаме тези дни да свършат под наше ръководство. Не искаме Америка да бъде посредствена нация през този век“, заяви във вторник лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумер. Проектът описва Китай като „най-голямото геополитическо и геоикономическо предизвикателство" във външната политика на САЩ, предава Bloomberg.

Със широко мнозинство от 68 на 32 гласа Сенатът одобри амбициозен пакет законодателни мерки за засилване на конкурентоспособността на страната по отношение на китайските технологии. Подкрепената и от двете партии мярка упълномощава отделянето на около 190 милиарда долара за ускорено развитие на американския техноличен и развоен блок. Сред демократите само бившият кандидат-президент Бърни Сандърс гласува срещу мерките. Той критикува освен всичко друго и факта, че приетият сега пакет може да стимулира с милиарди долари космическата програма на милиардера Джеф Безос.

Също така САЩ ще похарчат 54 млрд. долара за стимулиране на производството и научните изследвания в САЩ в областта на полупроводниците и телекомуникационното оборудване, включително и 2 млрд. долара за разработване на чипове, използвани от автомобилните производители.

Понастоящем индустрията е измъчвана от сериозни дефицити, тъй като причинената от коронавируса криза доведе до значителни производствени ограничения. Сенатор Тод Йънг, републикански съавтор на проекта, каза, че законопроектът „не е само за битка срещу китайската комунистическа партия, (а) за използване на предизвикателството да инвестираме в иновации, за да направим по-добра версия на самите себе си“. Сега законопроектът трябва да премине в Камарата на представителите.

Възможни са и нови санкции

В допълнение към инвестициите документът съдържа и специфични контрамерки срещу Китай. Когато влезе в сила, ще бъдат възможни нови санкции за нарушения на човешките права от китайското правителство например. Освен това той призовава за ново проучване на произхода на коронавируса и дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Народната република. Според Washington Post 300 милиона долара са предвидени за мерки срещу влиянието на комунистическата партия.

Съвсем наскоро американският президент Джо Байдън представи списък с 59 китайски компании, в които вече не са разрешени американски инвестиции. Санкциите са насочени към компании, за които се твърди, че са замесени в технологии, които „улесняват потискането или сериозните нарушения на човешките права“. Това подкопава „сигурността или демократичните ценности на САЩ и нашите съюзници“, твърдят от Вашингтон.

САЩ също така обявиха търговски пакт с Тайван - ясен сигнал към Китай, че счита Тайван за независима територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
" включително и 2 млрд. долара за разработване на чипове, използвани от автомобилните производители."Това ще им стигне само за капаро... Ако не ме лъже паметта, последната фабрика на TSMC струваше 20млрд$. Както се казва искат с трици, да ловят маймуни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още