IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Европа Байдън търси съюзници срещу китайската технологична диктатура

Главният план на американския президент е създаване на Алианс „Всички срещу Китай“ – в икономически, политически и технологичен аспект

16:42 | 09.06.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/Samuel Corum / POOL</em></p>

Снимка: EPA/Samuel Corum / POOL

Джо Байдън има четири спирки при първото си европейско посещение като президент на САЩ. Срещата на върха на Г-7 във Великобритания ще бъде последвана от консултации в Брюксел, първо с НАТО, след това с ЕС. За край на програмата е предвидена и предразположената към конфликти двустранна среща с руския президент Владимир Путин в Женева.

Темите на разговорите са разнообразни, но има едно нещо, което се откроява и свързва всички етапи от пътуването - поне от гледна точка на САЩ: борбата за бъдещето на демокрацията в системното съперничество със самоуверен и все по-агресивен авторитаризъм. 

При това Русия е по-скоро разсейващ фактор за САЩ. Основният противник е Китай, държавата на работниците и селяните, която се превърна във високотехнологична диктатура. Ето защо най-важната цел на пътуването на Байдън е да позиционира Европа за обща трансатлантическа политика спрямо Китай, пише в свой анализ германският в. Handelsblatt.

„Ще гарантираме, че пазарните демокрации, а не Китай или някой друг, определят правилата за търговията и технологиите на 21-ви век“, написа президентът в гост-статия за Washington Post преди заминаването си.

Америка има ясен мироглед и ясно дефинирани интереси. Това не може да се каже за Европа. Континентът е разкъсан и изправен пред труден акт на балансиране. От една страна, в европейските столици има голямо облекчение, че след униженията от ерата на Доналд Тръмп във Вашингтон отново има правителство, което признава стойността на партньорствата.

А дали не е продължение на програмата на Тръмп, но с дипломатически средства?

От друга страна, има дълбок скептицизъм по отношение на американската реторика, която за европейските уши звучи като нова Студена война - следвайки програмата на Тръмп, но с по-дипломатически средства.

Европейски правителствени представители посочват неофициално, че Байдън, подобно на Тръмп, работи за изолацията на Китай. По-малко показно, не толкова тромаво - но още по-ефективно.

Последният пример за това: през миналата седмица Байдън издаде заповед и включи в черния списък 59 нови китайски компании. Те включват компании, които произвеждат технология за наблюдение, която се използва за наблюдение на противниците на режима в Китай. 

Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 3
beinsa
преди 2 години
Китай са голямо зло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Тръмп ги поздрави за което, че **** Туитър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Нигерия вече банна Туитър!Целия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
NZero
преди 2 години
ФБ и ТВ не определят "социалното ти качеството", в резултат на което да ти трежат права. Нито пък те ограничават да не харесваш "партията майка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
В Европа Байдън търси съюзници срещу китайската технологична диктатура > Бойче, ако това е технологична диктатура, то ФейсФук и Туитър са почти канибали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още