IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как инвестициите в дигитализация ще разкрият милиони нови работни места?

Европа трябва да засили своята глобална лидерска позиция в областта на автомобилния сектор, пише в доклад на Accenture и BusinessEurope

14:01 | 09.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ускорените инвестиции в дигитализация и устойчивост, познати още като „Двойна трансформация“, биха могли да съдействат за разкриването на до 5,7 млн. нови работни места повече в цяла Европа до 2030 г. Това показват резултати от съвместно проучване „Новата зора на Европа – Преоткриване на индустрията за бъдеща конкурентоспособност“, проведено от глобалната технологична компания Accenture и Конфедерацията BusinessEurope.

Според доклада европейските бизнеси ускоряват инвестициите в технологии, устойчивост и работна сила. По-конкретно 9 от 10 компании на Стария континент (88%) планират да увеличат инвестициите си в практики за дигитална трансформация и устойчивост тази година. За сравнение, само 58% от тях увеличават инвестициите си в тези области през 2020 г.

В допълнение, те поставят сериозен акцент върху преквалифицирането на работната сила. Над 3/4 от анкетираните (86%) планират да повишат компетенциите или да преквалифицират своите служители в следващите три години, за да са в крак с нуждите на компанията. Приблизително 7 млн. служители в региона биха могли да бъдат част от тези инициативи за повишаване на квалификацията или преквалификация, става ясно от изследването.

Конакризата обаче доведе до сериозни промени, пише още в доклада. В резултат от пандемията, се очаква възстановяването на европейските бизнеси да отнеме поне шест месеца по-дълго, в сравнение със страни в Азия, Тихоокеанския регион и Северна Америка. Въпреки това в проучването се отбелязва, че Европа се намира в добра позиция за използване на бъдещите възможности за развитие, благодарение на ключовите индустрии, в които има водеща роля. 

Според Жан-Марк Олание, изпълнителен директор на Accenture в Европа, има спешна нужда за бизнесите да се подготвят за своето възстановяване, но и да преосмислят стратегическите си приоритети, за да запазят позицията си на глобални лидери или да се превърнат в такива.

По думите му това най-вече ще изисква инвестиции в хората и тяхната квалификация. „Това е начинът, по който е възможен бъдещ растеж и създаване на работни места“, каза той, цитиран в прессъобщение от компанията.

В доклада се посочва още, че инвестицията в предимствата на европейските бизнеси има потенциал да доведе до успешно стимулиране на заетостта на Стария континент в краткосрочен план.

„За да се случи това, Европа трябва да засили своята глобална лидерска позиция в областта на автомобилния сектор, потребителските стоки и услуги, комуналните услуги и химическата промишленост и да развие и надгради своя потенциал в областта на космонавтика и отбрана, науки за живота, медии и комуникации. Възможности за развитие съществуват и в други сектори, като индустриално оборудване, софтуер и технологии, но там са необходими допълнителни инвестиции в иновации и ускоряване на трансформацията в посока дигитализация и устойчивост“, се казва в проучването.

Докладът на Accenture и BusinessEurope включва запитване на 700 бизнес ръководители на висока мениджърска позиция в 13 държави и 11 индустрии в Европа. Според 66% от тях технологичните инвестиции трябва да са с основен фокус върху изкуствения интелект, за 58% най-приоритетни са 5G и 6G технологиите, за 52% - облачните технологии, а за 34% - батериите от следващо поколение (34%). На въпроса как дефинират областите с високи темпове на растеж, 55% от тях споменават умното производство, 50% - цифровото здраве, 46% - умна мобилност, а 33% - енергийния преход.

Проучването е проведено в периода март-април 2021 г. и обхваща компании с годишни приходи над 500 млн. долара, 50% от които с приходи над 10 млрд. долара. Те обединяват представители на секторите: космонавтика и отбрана, авиационна и автомобилна индустрия, транспорт, медии и комуникации, потребителски стоки, енергетика/ комунални услуги, банково дело и застраховане, промишлени стоки и оборудване, фармацевтика/ биотехнологии и науки за живота, търговия на дребно, софтуер. Сред представените държави са Белгия, Франция, Германия, Италия, Ирландия, Нидерландия, скандинавските страни, Испания, Швейцария и Обединеното кралство. Докладът включва и анализ за прогнозиране на създаването на работни места, проведен в сътрудничество с Oxford Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още