IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът не покрива критериите за международна валута

Той е изключително волатилен, ограничен е като обем, трансакционните му разходи са високи, а няма и гарант

16:15 | 11.06.21 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Стойността на биткойна и други криптовалути се умножи през последното десетилетие. Липсата на възвръщаемост при ценните книжа с фиксиран доход и страхът от бъдеща инфлация, когато централните банки ще оставят печатницата за пари да работи на пълни обороти, накараха инвеститорите да търсят алтернативи. Мнозина се ориентираха към криптовалути. Съществува и усещане, че те ще са новото международно платежно средство. Президентът на Ел Салвадор наскоро заяви, че ще направи биткойна законно платежно средство в страната.

Изследванията показват, че една международна валута трябва да отговаря на поне четири базови условия: тя трябва да има дългосрочна стабилна стойност; трябва да има достатъчен обем, за да отговори на нуждите на международната търговия със стоки, услуги и финансови активи; трансакционните разходи трябва да бъдат ниски, с малка разлика между цените "купува" и "продава" и висока ликвидност; и трябва да има стабилен емитент, който да гарантира валутата, пише за Financial Times Роджър Свенсон, асоцииран професор в Института за изследване на индустриалната икономика. 

Въз основа на това пазарните участници избират коя валута да бъде най-жизнената в световната търговия, като не е необходима наднационална власт. Условията важат както за стокови, така и за фиатни (декретни) пари. За вторите трябва да има издател, тъй като валутата предполага ангажимент към притежателя.

В исторически план всички доминиращи международни валути са отговаряли на тези изисквания: атинските тетрадрахми (около 480-40 г. пр. Христа), римските денарии (211 г. пр. Христа - 200 г. след), византийските солидус (300 - 1085 г.), флорините и дукатите от Флоренция и Венеция (1250-1600 г.), холандският гулден (1600-1780 г.), британският паунд (1800-1918 г.) и накрая щатският долар (1918-досега). От всички тези златният солидус е най-дълготрайната валута, като съдържанието и теглото й са били непроменени повече от 700 години, от което произлиза и думата "солиден".

Биткойнът обаче не отговаря на нито едно от четирите условия. Първо, той има по-голяма волатилност от която и да е друга преобладаваща валута в историята. Промените в цената му от десетки проценти в рамките на дни са нещо обичайно. Второ, при него има предварително определен максимален размер, който може да бъде създаден. За да покрие биткойнът нуждите на нарастващата международна търговия, относителната стойност на валутата трябва да се увеличи, което я прави още по-нестабилна. Трето, трансакционните разходи са високи; трансакциите отнемат време и системата може да обработва само ограничен брой за даден период от време.

Освен това блокчейн системата, която произвежда биткойни, консумира огромни количества енергия и няма стабилен емитент, който да гарантира валутата. Ако един или повече големи режими забранят трансакциите, приказката скоро може да приключи. И макар ограниченото количество на всяка криптовалута да лимитира прекомерното издаване, има огромен брой единици, като всеки ден се създават нови.

Средство, който работи добре като пари, трябва да намали трансакционните разходи, но трябва и да съхранява стойност. Тогава парите могат да действат като смазочно масло в икономиката. Биткойнът не може да изпълни тези функции. Парите имат характера на мрежов продукт: колкото повече хора ги приемат, толкова по-полезни стават. Биткойнът се приема само в рамките на ограничена група.

Популярността на криптовалутите отчасти се дължи на анонимността на притежателите на биткойн портфейли. Въпреки че трансакциите могат да бъдат идентифицирани, за трети страни е трудно да разберат кой стои зад тях. Това ги прави атрактивни за престъпниците и перачите на пари. Други гледат на тях като възможна инвестиция. Но няма никаква устойчива стойност в актив, който не изпълнява критериите за средство за размяна, разчетна единица или съхранение на стойността, и който няма издател. Поскъпването на криптото напомня на пирамидална схема, при която инвеститорите постоянно се надяват, че други ще оценят актива още по-високо.

Когато биткойнът възвърне истинската си стойност, събуждането може да бъде брутално за мнозина. Не само криптовалутите има ограничен обем, същото важи и за броя на хората, които се изкушават да се включат в пирамиди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ама хайде де, откога чакам някой да обясни какъв е фундамента на биткойна, а все "не го разбирате" чувам? Ти новината за банките не я приемай за радостна, точно обратното - ограничава се притежанието/спекулирането с балон, че като гръмне, да няма хайде спасявайте ни с държавни пари. Но да се върнем към фундамента на биткойна, моля те, разясни го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Към тези които цъкат минуси да се съобразят с фактите и графиката на биткойна :)Относно статийката .... явно не са разбрали все още ,че биткойна никога не е искал да бъде централна или някаква международна валута управлявана от определение хора. Той е създаден точно СРЕЩУ това :) ! Затова написах,че този който е писал статията изобщо не е разбрал какъв е фундамента на биткойна и какво представлява. Относно скоростите също ! Има няколко начина да си пратиш биткойни с 0 такса и транзакцията да става след 1 секунда. Ще спомена само LND и wBTC. Който не е в час с "матряла" няма смисъл да обяснявам просто ще си казва след още 20 години - "ей..... защо не купих на 37 хиляди сега е 500 хиляди" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
Фактите ги подкрепям с графика намерих от 2013-та ...https://***.statista.com/statistics/326707/bitcoin-price-index/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
Solar Power
преди 2 години
Ами автора явно не познава "матряла" :) Първо посочените от него валути са работели защото са били златни. Всичко друго е било от ден до пладне. Банките тъкмо вчера одобриха план за криптото. Реално разрешиха на банките да притежават крипто но с определени гаранции. За какъв ч е п ми е долара или рублата или юана щом те си печатат на корем колкото искат ?! Нека си печатат но ще си купят моя биткойн за 100 хиляди скоро :) И да някъде бях срещнал златото е аналогово - биткойна е цифров и е точно така. А пък който разбрал разбрал :) Към инвеститорите - не подценявайте криптото. Едни 5% вложения се отплащат много добре за последните 10 години. Ако се страхувата просто всяка година си вадете по няколко процента от крипто печалбата и примерни си купувайте златни монетки :)А относно фактите , да те наистина говорят от $1 до $37000 в момента. Това говорят фактите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Когато фактите заговорят, така става. Изведнъж става ясно, че е само вятър и мъгла. А, и обещания и заклинания в соц медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още