IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соларната индустрия се сблъсква със сериозен проблем – увеличаване на разходите

Проблемите по веригите на доставка в глобален план довеждат до ръст в цените на някои компоненти и суровини, необходими за производството на соларни панели

19:21 | 09.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Глобалните разработчици на оборудване за соларна енергия забавят реализирането на нови проекти заради скока в разходите за компоненти, труд и транспорт, тъй като световната икономика все още се възстановява от щетите, причинени от пандемията от коронавирус, съобщава Euractiv.

Ситуацията предполага по-бавен растеж на соларната индустрия в момент, когато правителствата по света се опитват да увеличат усилията си за борба с изменението на климата и бележи обрат за сектора след десетилетие на свиващи се разходи.

Това е поредната индустрия, разтърсена от затрудненията при веригите на доставка, възникващи при възстановяването от здравната криза, при която предприятията, от производители на електроника до търговци на дребно, се сблъскват със сериозни закъснения по отношение на доставката наред с нарастващите разходи.

Сред основните насрещни ветрове за соларната индустрия е и трикратното покачване на цените на стоманата, ключов компонент за фотоволтаиците. 

Поскъпването на транспорта наред с по-високите разходи за гориво, мед и труд, също тласкат нагоре разходите по соларните проекти, изтъкват от индустрията.

Прогнозата на IHS Markit за соларните мощности за 2021 г. остава на ниво от 181 гигавата, въпреки че консултантската компания предупреди, че тя може да се понижи до 156 гигавата, ако ръстът в цените се задържи.

През последните седмици „Уолстрийт“ наказа сектора, като индексът MAC Global Solar Index се понижи с 24% през седмицата, след като нарасна трикратно през 2020 г.

Соларните компании в САЩ, вторият по големина пазар за индустрията след Китай, заявиха, че изпитват затруднения с разходите около проекти, чиято реализация трябва да се осъществи през 2022 г.

Swinerton Renewable Energy споделя, че някои от нейните клиенти забавят осъществяването на някои проекти, които трябва да стартират по-късно тази година, докато чакат да видят дали цените ще се понижат.

Американският производител на панели First Solar Inc. посочва пред инвеститорите, че задръстванията по американските пристанища спъват доставките на модули от Азия.

В Европа някои проекти, които все още нямат окончателни срокове за въвеждане в експлоатация също се бавят, според анализатори.

Ограниченията в предлагането биха могли да окажат натиск върху повишаването на относително стабилните цени на слънчевата енергия в Европа по-късно през тази година, тъй като компаниите се стремят да запазят своя марж на печалба, , смятат от LevelTen

В Китай, водещ производител на слънчеви продукти в глобален план, производителите вече повишават цените, за да защитят маржовете, което води до забавяне на поръчките.

Според анкетирани от Ройтерс ръководители на соларни компании от Китай цените на панелите са нараснали с 20-40% през последната година заради поскъпването на полисилиция – суровината, от която се изграждат соларните клетки и панели.

„Трябва да произведем продукта, но от друга страна, ако цената е твърде висока, разработчиците на проекта предпочитат да изчакат“, споделя Джак Сяо, маркетинг директор в BeyondSun Holdings, производител на панели, който изнася 60% от продукцията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още