IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът при суровините вдига цените на автомобилните гуми

Очакванията са, че автомобилните гуми ще поскъпнат с 3-5% в сравнение с миналата година

16:57 | 09.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В началото на годината цените на естествения каучук се увеличиха до 4-годишен връх, като това оказва влияние и на цените на автомобилните гуми. За последните 4-5 години трендът с цените на автомобилните гуми беше надолу, като в момента се наблюдава повишение. Това заяви Борислав Враджалиев, кънтри мениджър в The Goodyear Tire & Rubber Company, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тази година очакванията са, че автомобилните гуми ще поскъпнат с 3-5% в сравнение с миналата година.

2020 г. се отрази негативно на автомобилния пазар, където имаше огромни сривове. 2021 г. започва обаче ударно със съживяване и възстановяване на пазара.

"Съживяването на пазара оказва влияние и върху бизнеса с гуми - колкото повече автомобили, толкова повече гуми. В България 1:9 е съотношението, тоест 1 нов автомобил към 9 стари. Повечето автомобили пристигат окомплектовани с летни гуми за първоначално вграждане и е необходимо хората да си закупят зимни гуми. През 2021 г. се наблюдават ръстове в сравнение с 2020 г. На ниво внос пазарът през първите 6 месеца бележи ръст със 17-18%“.

Основните страни производители на естествен каучук са Индонезия, Камерун, Гватемала, като добивът зависи от това дали е дъждовна годината.

Повече за производството и цените на суровините и как те влияят на автомобилните гуми може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още