IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 11 юни се подават заявления за кампанията за директни плащания за 2021 г.

Работна група на земеделското министерство ще преразгледа начина на проверки и контроли по обвързаната подкрепа

18:09 | 09.06.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: МЗХГ</em></p>

Снимка: МЗХГ

Остават два дни за подаване на заявления за кампанията за директни плащания за 2021 г. със санкции. Техният размер е 1% за всеки работен ден за цялата заявена площ. До 11 юни (петък), включително, земеделските стопани могат да променят и заявленията си, съобщиха от земеделското министерство.

Към момента са отстранени част от грешките по подаване на заявления. Нерешените казуси по кампанията се разглеждат индивидуално от експертите в Министерството на земеделието, храните и горите.

Окончателната актуализация на правните основания ще се извърши след края на кампанията за директни плащания. В подадени заявления за подпомагане, които са били със забележка при затварянето им поради липса на правни основания, и те вече са налични след окончателната актуализация, забележката автоматично отпада и няма да има санкции за земеделските стопани.

От аграрното ведомство информираха, че работна група ще преразгледа начина на проверки и контроли по обвързаната подкрепа.

Експерти на МЗХГ ще разработят заедно с бранша нови условия за подпомагане по схемите. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев по време на видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство.

По думите му целта е да бъдат отделени реалните земеделски стопани от тези, които само и единствено чертаят площи и получават субсидии.

„Трябва да изчистим критериите и да променим Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания“, категоричен е Гечев.

Той припомни, че за да се получи подпомагане по схемата, трябва да се удостовери дали земеделският стопанин има продукция.

По време на срещата стана ясно, че от Техническия инспекторат на Държавен фонд „Земеделие" са констатирани несъответствия при голям брой заявления.

Заместник-министърът уточни, че част от системата не е реагирала и някои от бенефициентите са си получили средствата, а след това са били уведомени от ДФЗ с писмо, че трябва да възстановят сумата.

Вече има създадена работна група към Министерството на земеделието, храните и горите, която ще преразгледа всяка една подадена жалба със съвместна комисия. Този път тя ще бъде водена от специализираната дирекция „Растениевъдство“ към МЗХГ.

Бенефициентите ще имат възможност да предоставят всякакви документи, които доказват, че на тази площ, която е заявена за подпомагане по обвързаната подкрепа, са създадени необходимите условия, така че продукция да може да бъде добита и реализирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
janis
преди 2 години
безплатно промишлено земеделско финансиранеНашата банкова институция с цел подпомагане на земеделските производители и индустриалните промоутъри предлага безплатни кредитни услуги за инвестиране в областта на селското стопанство, животновъдството и промишленото производство.Те са валидни до 1 000 000 евро с лихва 3% годишно.Свържете се с нашата агенция по имейл за повече подробности.Infos***pacific-offshorebank.com...wwww.pacific-offshorebank.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още