IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще дарят 500 млн. дози от ваксината на Pfizer на близо сто страни в света

Кристалина Георгиева очаква страните от Г-7 да осигурят финансиране на стойност десетки милиарди долара за ваксиниране на хора в цял свят

22:30 | 09.06.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Администрацията на американския президент Джо Байдън планира да дари 500 млн. дози от ваксината на Pfizer срещу коронавирус на около сто страни през идните две години, съобщиха запознати източници, цитирани от Ройтерс.

САЩ вероятно ще осигурят 200 млн. дози тази година и 300 млн. през първото полугодие на следващата година, допълниха те.

Страната ще ги дари на 92 държави с преобладаващо ниски доходи на населението и на Африканския съюз, допълниха те.

Даренията ще бъдат предоставени на програмата КОВАКС, която разпределя ваксините срещу COVID-19 на страни с преобладаващо ниски и средни доходи на населението, която е подкрепена от Световната здравна организация (СЗО) и Глобалния алианс за ваксини и имунизации (GAVI).

Американският президент Джо Байдън ще обяви сделката в четвъртък на срещата във Великобритания на Г-7, обединяваща най-богатите страни в света, съобщи един от източниците.

Сделката е била договорена през последните четири седмици между координатора на реакцията срещу COVID-19 на Белия дом Джеф Зиенц и група за действие срещу коронавируса, допълни източникът.

Американският президент заяви пред репортери преди да се качи на борда на Air Force One за Великобритания, че има глобална стратегия за ваксиниране и ще я обяви, но не разкри повече подробности.

New York Times съобщи, позовавайки се на запознати източници, че САЩ ще купят дозите на „непредполагаща печалба“ цена. Те допълниха, че главният изпълнителен директор на Pfizer Албърт Бурла ще придружава Байдън при обявяването.

Споразумението се прибавя към 300-те милиона дози, които САЩ вече закупиха от Pfizer, с което общият брой на купените от САЩ дози от ваксината на Pfizer/BioNTech ще достигне 800 млн., уточни Times.

Администрацията на Байдън информира, че ще сподели 80 млн. дози ваксини в цял свят до края на юни.

Междувременно управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви, че очаква страните от Г-7 да осигурят „финансиране за десетки милиарди долара за ваксиниране на света“, предава Bloomberg.

„Подозирам, че тя ще бъде в размер на десетки, а не на няколко милиарда долара“, каза Георгиева по време на онлайн събитие на GZERO Media, имайки предвид сумата, която седемте най-развити икономики в света ще предоставят като финансиране за закупуване на ваксини.

Миналия месец МВФ призова за разходен план на стойност 50 млрд. долара за имунизирането на хора в цял свят срещу COVID-19 и избягването на сценарий, при който развиващите се икономики се възстановяват много по-бавно от развитите страни. Световната здравна организация, Световната банка и Световната търговска организация одобриха плана.

Георгиева заяви, че според анализ на МВФ развитите икономики тази година ще имат излишък от един милиард дози, който може да бъде пренасочен към останалата част от света. Пропастта в достъпа може да извади от релси възстановяването на световната икономика, предупреди тя.

МВФ призовава за ваксинирането на най-малко 40% от световното население до края на тази година и на 60% или повече до първото полугодие на 2022 г. Наред със спасяването на животи по-бързото възстановяване ще осигури и потенциален тласък за икономиката на стойност 9 трлн. долара до 2025 г., сочат изчисления на фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis23
преди 2 години
колко са щедри само .... раздават Цианкалий за пиене без пари, невероятно хуманни люде няма две мнения по въпроса ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Иих,че и на руски си го цитирал.Доста подходящо , той тоз стих точно като за този език е писан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
САЩ ще дарят 500 млн. дози от ваксината на Pfizer на близо сто страни в света > Бойся данайцев, даров приносящих...> ( Troy )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още