IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделците най-често се опитват да мамят държавата с краставици

Не са засадени зеленчуци върху 16% от 23 хиляди хектара наддекларирани площи, установиха проверки на ДФ Земеделие

09:34 | 10.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Reuters</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Reuters

 

62% от площите, за които производителите на краставици са поискали субсидия, не отговарят на изискванията. Това са констатирали проверки на Държавен фонд "Земеделие" след теренни проучвания на близо 23 хиляди хектара, като се оказва, че 16% от тях са наддекларирани площи, предаде БНР. Това на практика означава, че на тях не е било засадено нищо, въпреки че по документи е трябвало да има зеленчуци.

Оказва се, че краставиците са културата, с която земеделците най-често са се опитвали да измамят държавата, като са искали подпомагане по схемите за обвързана подкрепа за миналата година.

През 2020 година краставиците и чесънът са ползвани най-често за измами, като 2/3 от площите с краставици и над 40% от площите с чесън са били само заявени, но не и засадени.

Схемата, обвързана с производството, е важна за дребните земеделци, но позволява и лесни измами, констатират в ДФЗ. Така преди години България стана най-големият производител на тикви в ЕС, тъй като субсидията за тиквите беше по-висока от тяхната себестойност и масово фермерите ги засяха.

В следващите години опит за измами имаше с картофи и домати.

Тази година проверките започват в края на юни, а служебният агроминистър проф. Христо Бозуков се закани да промени правилата, за да се избегне субсидирането на измамници.

Investor.bg припомня, че работна група на земеделското министерство ще преразгледа начина на проверки и контрол по обвързаната подкрепа. Експерти на МЗХГ ще разработят заедно с бранша нови условия за подпомагане по схемите.

Целта е да бъдат отделени реалните земеделски стопани от тези, които само и единствено чертаят площи и получават субсидии. За да се получи подпомагане по схемата за директни плащания, фермерът трябва да удостовери дали има продукция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още