IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Стефанов: Трябва да се възстанови държавността в България

Не може да има ефективна съдебна система с пробита и неработеща прокуратура, твърди политологът

10:37 | 10.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Следващото правителство трябва да постави в основата на политиките и програмите си възстановяването на държавността в България. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria политологът Любомир Стефанов.  Той добави, че става дума за възстановяване на доверието в институциите.

„Когато някой български гражданин има нужда от нещо, да не търси „свой човек“ някъде, а да отива на съответното гише, при съответната служба, срещу съответната такса и да свърши работа“, каза той и добави, че единственото, което трябва да направим, е да оставим институциите да си вършат работата без политически протекции.

По темата със санкциите по закона „Магнитски“ Любомир Стефанов смята, че това действие показва, че американците внимават, знаят, следят и вземат мерки, когато е необходимо.

„В духа на закона „Магнитски“ България би трябвало да направи свой собствен прочит на лицата и фирмите, които са свързани. Нужно е да бъдат осветени тези интереси, да ги чуем, да ги видим и да стоят в един забранителен санитарен списък. Да бъдат обект на съответните мерки. От там нататък да бъдат възстановени средствата, които са усвоени по съмнителен начин“, добави той. 

Стефанов отбеляза, че и от Брюксел всеки път призовават страната ни да подобри ефективността на съдебната система и да има повече присъди.

„Добре, но с пробита прокуратура – разнищена, зависима и неефективна, няма как да имаш ефикасност. Не могат да се случат присъди, когато обвинението не работи като такова. Това пожелателно говорене само по себе си няма как да има резултат“, каза гостът.

От друга страна, политологът обясни, че ЕС не е толкова тясно политическо обединение, за да си позволи да навлиза в такива „интимни“ области на държавите.

„Може да има консултативен, препоръчителен интерес. И тук е тънкият момент – докога така? Докога американците ще играят оперативната сила,  която наистина може да наложи санкции? Европейският съюз не може ли“, попита експертът.

Относно посещението на Байдън в Европа политологът смята, че американският президент ще препотвърди връзката между САЩ и техните стратегически партньори.

Целия разговор можете да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още