IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят на предприемача - да търсиш промяна, за да станеш по-ефективен

Носенето на отговорност и креативността водят към успех, съветват мениджъри на дискусията на Investor.bg "Предприемачи на бъдещето"

14:34 | 10.06.21 г.
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group&nbsp;</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group 

Предприемачество е да търсиш промяна, за да станеш по-ефективен. Идеята ти трябва да е смела и да отвори нова ниша. Тези съвети дадоха успели в бизнеса основатели и мениджъри на компании по време на дискусията „Предприемачи на бъдещето“, организирана от Investor.bg.

Предизвикателствата на Covid кризата промениха средата, посочиха предприемачите, но ни научиха и как да се справим.

„Носенето на отговорност и постигането на креативност е да вземаш бързи решения, но да ги адаптираш“, каза д-р Петър Дучев, главен лекар и управляващ съдружник в Дентална клиника "Петър Дучев", ориентирана към премиум сегмента в зъболекарската практика.

Като предизвикателство пред правенето на бизнес д-р Дучев посочи финансирането. По думите му за разрастването на първата клиника три години са минали в опит да намери инвеститор.

„Ако не сте ИТ структура или бизнес, който да завладее глобално, локално много трудно се получава“, посочи той и разказа, че при първия му проект за клиника „след 10 опита една банка повярва“. Д-р Дучев увери, че сега с новия му проект е по-лесно.

Той беше категоричен, че за да „направиш нещо, ти трябва първоначален капитал“.

Дучев разказа още, че в началото на здравната криза клиентите са „замразили проекти за техните зъби“, но така е било само в началото на пандемията.

Уроците на Covid кризата

„Виждаме завръщане на клиентите при градините“, коментира какво се случва с бизнеса с храни Ангел Иванов, съосновател на веригата за гурме бургери Skapto.

Според Крум Алексиев, директор на управление "Корпоративни клиенти" в УниКредит Булбанк, „банките не спряха да работят, но се научиха да го правят в хибридна среда.

Ивайло Славов, изпълнителен директор на "Булпрос Консултинг", подчерта, че хората са разгърнали своя потенциал „16 часа на ден“. „Беше интересно да научим какво още можем, свързахме клиента с офиса“, посочи той.

Крум Алексиев е категоричен, че за стартъпите е изключително лесно да се получат пари още на фаза на идея.

„След като се генерира поток, фирмата може да потърси финансиране. Има много фондове, с които да се премине от фазата на растеж, след това е мястото на банките, които да подкрепят инвестиционните намерения – за склад, растеж, или за оборотен капитал, за да се постигне печалба“, изброи стъпките банкерът.

Той обясни, че в банките разчитат на международни финансови институции като Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за ресурс, който после се предоставя с гаранционни инструменти без значителни обезпечения.

Ангел Иванов смята, че компаниите разчитат на органичен растеж при условие, че се намери стратегически инвеститор, за да излязат на нови пазари. Той поясни, че много често в началото обаче се разчита на помощта на роднини и приятели.

Изпълнителният директор на Булпрос Консултинг Ивайло Славов разкри, че в началото и тяхната компания се е финансирала със собствени средства, за придобиванията си вече е имала договори с IBM и Microsoft, но е преминала през фондове за рисково финансиране и партньорство с УниКредит Булбанк.

„Създадохме екосистема, променихме средата на финансиране. Преди 12 години беше само с роднини и приятели, сега има повече възможности, ако имаш идеи. Най-критични са фондовете за рисков капитал – от ангелски инвеститори, рисков и банков капитал“, каза Славов. Той обаче е на мнение, че след Covid кризата има дефицит на оригинални идеи.

Крум Алексиев е убеден, че ако искаш да правиш бизнес, трябва да имаш предприемачески дух, но трябва да си подготвен за предизвикателства.

Ангел Иванов го допълни, че инвеститорите гледат идеята, но предприемачите трябва да са готови винаги да я променят, "докато стане правилна".

Сред другите ценни съвети, които дадоха предприемачите, е този на Ивайло Славов, който подчерта, че трябва да си готов да „получаваш критика от менторите и да ставаш по-добър“.

Освен доверие към менторите, Крум Алексиев препоръча „да сложиш егото си в задния си джоб, да имаш печелившо решение“.

Печелившият риск

"Предприемачество е да търсиш промяна, за да станеш по-ефективен", е мнението на д-р Дучев, който разказа, че при новаторите нещата могат да бъдат непредвидими. Той разкри, че за строежа на новата си модерна клиника в „Младост 4“ оскъпяването е достигнало 20% заради забавянето във времето.

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, модератор на дискусията

„В бизнеса с услугите в „премиум сегмента“ се движим между фалита и големия успех“, каза предприемачът, но потвърди, че хората се ориентират и оценяват необходимостта от качествени услуги. 

Той обясни, че клиниката му е единствената, която прилага бизнес модела на франчайз, както и че са единствената клиника със собствено лого, която не работи под чужд бранд.

„Закупуването на франчайз е едно от добрите решения за менторство и подкрепа за идеи“, е мнението на д-р Петър Дучев. Той не спести критиката си за предоставяните у нас здравни услуги, като подчерта, че в болниците няма адекватна помощ срещу здравните осигуровки, а много от частните болници получават финансиране с политически протекции, като грижата в тях не се различава от тази в държавните медицински заведения. Д-р Дучев смята, че една-две болници са на добро ниво и съветва държавата да е с по-малко намеса в здравните услуги.

Ангел Иванов коментира, че с Covid кризата има повече възможности за бизнес в чужбина.

„Увеличават се приходите с аутсорсинг в индустриите за видеоспециалисти – намерихме работа на 100 души, които работят за цял свят“, посочи Ангел Иванов, който е и основател и управляващ партньор на компанията за видео съдържание Handplayed и предприемач от мрежата на Endeavor Bulgaria и YTILI Fellow.

Повече информация за "Предприемачи на бъдещето" 2021, може да откриете на дигиталната платформа за събития Investor Media PRO, където конференцията се излъчи на живо на 10 юни.

Генерален партньор на събитието е УниКредит Булбанк, основен партньор – Алтерко, с подкрепата на Дентална клиника Петър Дучев и Индустриален Холдинг България.

Институционален партньор на събитието е Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Медийни партньори на събитието са Money.bg, Manager.bg, Stolica.bg, Еntrepreneur.bg, Webcafe.bg, Bglobal.bg, Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, и Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още