IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането в Китай се стабилизира след резкия спад през април

Финансовите институции са предложили 1,5 трилиона юана нови заеми през май

13:51 | 10.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Кредитирането в Китай се задържа без промяна през май след рязкото забавяне през предходния месец април, тъй като централната банка се стреми постепенно да намалява стимулите, за да предотврати рисковете, съобщава Bloomberg.

Общото финансиране в Китай беше в размер на 1,9 трилиона юана (297 млрд. долара) през миналия месец, съобщи централната банка на Китай – ниво, което остава непроменено от април. Цифрата е по-малка от отпуснатите 3,2 трилиона юана през същия месец на миналата година. Средната прогноза в проучване на икономисти беше за кредити в размер на 2 трилиона юана.

Финансовите институции са предложили 1,5 трилиона юана нови заеми през месеца, същата сума като през април. Икономистите прогнозираха новите заеми да бъдат в размер на 1,4 трилиона юана.

кредити кредити

Китайската централна банка започна да забавя темповете на растеж на кредитите, тъй като се стреми да нормализира паричната политика сега, когато възстановяването на икономиката набира темпове.

„Кредитният растеж все още е в процес на постепенно затягане“, каза Хао Джоу, старши икономист за развиващите се пазари в Commerzbank AG. „Данните за май показват по-голяма стабилност в затягането на политиката след резкия спад през април“, каза той.

Според анализаторите паричната политика на Китай ще остане стабилна, докато потребителската инфлация вероятно ще остане под официалната цел тази година.

През май широкото предлагане на паричен агрегат M2 е нараснало с 8,3%, малко над ръста от предходния месец от 8,1%, което беше най-бавното темпо от юли 2019 г.

Размерът на непогасените кредити нараства с 11%, най-бавният темп от февруари 2020 г., до 298 трилиона юана.

„Очакваме Китайската народна банка да продължи да се опира на растежа на кредитите и да поддържа стабилни лихвени проценти, докато се опитва да постигне баланс между подпомагането на възстановяването на икономиката и избягването на балоните в цените на активите“, коментират икономисти от Bloomberg Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още