IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството уреди отпускането на държавната помощ за туроператорите

Средствата, подлежащи на разпределение, са в размер на 16,4 млн. лева

14:10 | 10.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Morris /Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Morris /Bloomberg

Правителството уреди начина, по който ще бъде отпускана държавната помощ за туроператорите.

Министерският съвет прие постановление за определяне на условията, критериите, реда и размера на проценти от оборота на средствата, които се предоставят на лица, извършващи туроператорска дейност съгласно Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. 

Държавата предоставя на лица, извършващи туроператорска дейност, безвъзмездни средства в размер до 15 на сто от оборота им без ДДС през 2019 г., но не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания, които се използват единствено за възстановяване на дължимите суми на клиенти за неосъществени пътувания в периода от 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г. поради възникналата епидемия от COVID-19. Схемата за държавна помощ е нотифицирана от Европейската комисия, посочва се в решението на кабинета.

Средствата ще са насочени към крайните потребители, които заради пандемията не можаха да осъществят своите платени пътувания през миналата година, а сега изтича 12-месечният период за възстановяването им.

Средствата, подлежащи на разпределение, са в размер на 16,4 млн. лева, които са остатък от предоставените по сметката на Министерството на туризма 51 млн. лева за целта.

Според изчисления на Министерство на туризма тази втора сума би трябвало да покрие 95% от задълженията към потребителите.

Туроператорите, допустими кандидати за средствата за безвъзмездна финансова помощ, ще кандидатстват по електронен път чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ) от 1 юли. До края на същия месец трябва да започне и изплащането на средствата.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още