IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърците протестират: Долу ръцете от 8-часовия работен ден

24-часовата стачка блокира обществения транспорт и фериботите точно в началото на летния туристически сезон в страната

15:25 | 10.06.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Хиляди гърци се включиха в шествие в Атина срещу планове на правителството за реформиране на трудови закони, които според профсъюзите ще подкопаят правата на служителите и ще позволят на компаниите да въвеждат по-дълго работно време през задната врата, предава Ройтерс.

Най-големите профсъюзи в частния и държавния сектор в Гърция организираха еднодневна стачка, която блокира обществения транспорт и остави фериботите в пристанищата, точно когато в страната започва летният туристически сезон. Очаква се в стачката да се включат и лекари, учители и служители на съда, отбелязва Bloomberg.

„Няма да мине“, обяви профсъюзът на държавните служители АДЕДИ. Законопроектът ще превърне живота на служителите „в ад“, допълни профсъюзът GSEE, който е най-големият в частния сектор в страната.

Най-малко 10 хил. души се включиха в протеста пред парламента, който трябва да гласува законопроекта идната седмица, отбелязва Ройтерс.

При обявяването му през май консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис заяви, че мерките ще модернизират „остарели“ закони отпреди десетилетия, преди появата на интернет, когато повечето служители бяха затворени в офисите и заводите си в едни и същи часове от деня.

То допълни, че промените ще предложат по-голяма гъвкавост на офис служителите да вземат решение за собственото си работно време и ще помогнат за справянето с експлоатацията, неплатения извънреден труд и недекларираната работа, които стимулират създаването на голяма, необложена с данъци сива икономика.

Най-противоречивата част от законопроекта позволява на служителите да работят до десет часа един ден и по-малко време в следващ ден. Профсъюзите се опасяват, че това ще позволи на работодателите да принуждават служители да приемат по-дълги работни часове.

Плакат, разгънат близо до министерството на труда в центъра на Атина, гласеше: „Долу ръцете от 8-часовия работен ден“.

Според критиците правителството се стреми да увеличи 8-часовия работен ден до десет часа и да отмени петдневната работна седмица и колективните трудови договори, както и да затрудни организирането на стачки.

Лявата партия СИРИЗА заяви, че законопроектът е „ужасяващ“ и призова правителството да го оттегли. „Няма да ни върнат в 19-и век“, заяви СИРИЗА.

Законопроектът ще даде на служителите и правото да не отговарят на имейли и телефонни обаждания по работа извън часовете в офиса и въвежда „дигитална работна карта“ за наблюдаване на отработените часове от служителите в реално време, както и увеличаване на законния извънреден труд до 150 часа на година.

Министърът на труда Костис Хацидакис защити мярката, като заяви, че тя позволява на служителите да договарят по-гъвкави смени и не повишава максималния седмичен брой на работни часове над 40.

Това е първата обща стачка в Гърция от началото на коронавирусната пандемия, отбелязва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Офгрид съм и сам си осигурявам слънце и вода. ----Значи ти си тоя дето пали Слънцето всяка сутрин... а тоя уикенд да го запалиш към 10... че съм леко изморен и ми се спи повече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
даже трябва да се намали на 6 часа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
на терасата на панелката ли имаш нивичка ?! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Няма *** освен теб :) Аз не завися от САЩ или Русия. Офгрид съм и сам си осигурявам слънце и вода. Също така и доста голяма част от храната. Както казах завися само от слънцето и дъжда като съм се постарал да имам доста големи резерви. Всичките ми мнения са напълно и изцяло лични. Не ме команда Путин,Байдън или "кораба майка" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Като първа крачка предлагам от 500 хиляди администрация като не им се бачка повече да ги направят на 100 хилади с проста "електронизация" на всичко което е възможно ... разрешителни, жалби, данъци и т.н....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
А плочките и шпакловката си ги правя сам за твое съжаление :)Завися само и единствено ако няма слънце повече от 2 седмици ще ми се наложи да пална генератор..... всъщност той сам ще запали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
с роботи щели най напред троловете да заменят ... ти му мисли , зидаромазача и плочкаджията ше са последни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Хехехе като ви заменят с роботи ще се чудите какво да правите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още