IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство у нас с близо 23% ръст през април

Най-голямо увеличение на годишна база има при направата на автомобили, ремаркета и полуремаркета – 260%, отчете НСИ

16:42 | 10.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

През април промишленото производство в България нараства с 22,8% спрямо съответния месец на 2020 година. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Увеличението на показателя е второто след 16 поредни месеца на спад. За сравнение календарно изгладеният индекс на промишленото производство през март нарасна с 6,4% на годишна база.

От статистиката става ясно още, че индексът на промишленото производство през април се увеличава с 0,2% в сравнение с март.

                        Индекси на промишленото производство (2015 = 100)

Месечни изменения

В НСИ изчисляват, че през април повишение спрямо март е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,2%, а понижение в добивната промишленост - с 6%, и при преработващата промишленост - с 0,8%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на химични продукти - с 13,9%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 11,5%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 10,7%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 5,7%.

Статистиката регистрира съществено увеличение при производството, некласифицирано другаде - с 25%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 9,5%, производството на тютюневи изделия - със 7,3%.

                    Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец
                    (Сезонно изгладени)

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 26,2%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 14,5%, и в добивната промишленост - с 4,6%.

Значителен ръст в преработващата промишленост спрямо април миналата година се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 259,4%, производството, некласифицирано другаде - с 89,5%, производството на мебели - с 54,4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 46,4%, производството на електрически съоръжения - с 45,7%.

Най-голямо намаление е отчетено при производството на напитки - с 20,2%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 16,4%, производството на химични продукти - с 9,6%.

 Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година
 (Календарно изгладени)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още