IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов план за банковия капитал поставя биткойна в групата на рисковите активи

Предложението на базелския комитет е отворено за обществено обсъждане, като от структурата предупредиха, че първоначалните политики ще подлежат на промени

21:00 | 10.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Банките ще трябва да отговорят на строги капиталови изискания за притежание на биткойни и други криптоактиви в рамките на нов международен регулаторен план, чиято цел е да защитава финансовата стабилност от волатилния пазар.

Базелският комитет за банков надзор заяви в четвъртък, че банковата индустрия е изправена пред все по-голям риск заради криптоактивите заради потенциала за пране на пари, репутационните предизвикателства и големите промени в цените, които могат да доведат до фалити, съобщава Bloomberg.

Панелът, който представлява група от органи, отговарящи за банковия надзор, предложи да се прилага 1,250% рискова тежест към експозициите на банките в биткойни и някои други криптовалути. На практика това означава, че дадена банка може да се наложи да държи долар в капитал за всеки долар в биткойни на база на 8% минимално капиталово изискване.

„Растежът на криптоактивите и свързаните услуги има потенциала да увеличи притесненията за финансовата стабилност и да увеличи рисковете, пред които банките са изправени“, посочват в доклад от Базелския комитет, в който влизат Федералния резерв и Европейската централна банка (ЕЦБ). „Капиталът ще е достатъчен да абсорбира пълно отписване на експозициите на криптоактивите, без да бъдат излагани вложителите и други старши кредитори на банките на загуби“, се казва още в текста.

На този фон цената на биткойна расте в четвъртък. Минути след 15:30 ч. българско време тя се увеличава с близо 6,8% до 37 638,57 долара.

Предложението на базелския комитет е отворено за обществено обсъждане, преди да влезе в действие, като от структурата предупредиха, че първоначалните политики най-вероятно ще подлежат на промени, тъй като и самият пазар се развива.

В доклада не е зададен график за прилагане на мерките, но процесът по договаряне и прилагане на базелските разпоредби в световен мащаб обикновено отнема няколко години.

Според текста някои активи, като токени, чиято цена е обвързана с други съществуващи активи, и стейбълкойни, ще бъдат обект на по-ниски капиталови изисквания.

Популярността на криптовалутите нарасна особено през тази година, като това се отнася както за водещите монети, като биткойна, така и за нови и по-непознати такива. Ентусиазмът около институционалното приемане, идеята, че криптовалутите може да се ползват за съхранение на стойност, както и подкрепата за тях от големи имена в инвестирането, като Пол Тюдор Джоунс и Стан Дръкънмилър, допълнително разпалиха бичите настроения на пазара.

Цената на биткойна отразява този ентусиазъм. Тя нарасна от около 10 хил. долара през миналия септември до около 63 хил. долара в средата на април. Но през последния месец стойността намаля почти наполовина до сегашните около 37 хил. долара заради регулаторните ограничения в Китай и критиките на Илон Мъск за екологичния отпечатък.

И макар повечето банки да са предпазливи по отношение на търговията с криптоактиви, то все по-големият интерес от страна на потребителите ги кара да навлизат все по-смело на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още