IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваня Нушева: Рано е да се говори за провал на машинното гласуване

В дългосрочен план е нужен по-различен подход относно електронния вот, твърди преподавателят в СУ

20:00 | 10.06.21 г.
Ваня Нушева: Рано е да се говори за провал на машинното гласуване

Рано е да се говори за провал на машинното гласуване. Все пак имаме 9600 машини, които бяха използвани на последните парламентарни избори пред 2 месеца. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Ваня Нушева, преподавател по Избирателни системи и изборна администрация към СУ "Св. Климент Охридски".

Тя обясни, че продължават разговорите с Централната избирателна комисия (ЦИК) и „Сиела Норма“ за допълнителни машини за вот. „Компанията достави 9600 машини за изборите през месец февруари, като трябваше да достави още 1500. От „Сиела Норма“ обявиха, че са готови да изпълнят това срещу 15 млн. лв., докато сумата, която е готова да заплати ЦИК, е на стойност 6,5 млн. лв. Твърде рано е да вадим категорични изводи по отношение на машинното гласуване“, допълни Нушева. 

„Проблемът е в това дали ще бъдат доставени допълнителен брой машини. В изборния кодекс съществува една защитна клауза, която осигурява 100% хартиени бюлетини в случай на техническа невъзможност да се проведе машинно гласуване“, каза експертът.

Д-р Ваня Нушева коментира, че важният въпрос е каква е техническата поддръжка и какъв е ангажиментът на „Сиела Норма“ за актуализиране на софтуера на машините.

От думите на госта стана ясно, че все още не са заплатени машините, като се очаква този процес да тече в рамките на следващите две седмици, когато изтича и крайният срок.

Д-р Ваня Нушева е на мнение, че в дългосрочен план е нужен по-различен подход относно машинното гласуване. Това включва диалог и съдействие с единствения доставчик на машини от една страна, както и с изпълнителната власт по отношение на финансирането от друга.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още