IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел ще пътува до Вашингтон заради „Северен Поток 2"

Това пътуване ще бъде първото посещение на канцлера в столицата на САЩ след победата на президента Джо Байдън над Доналд Тръмп

08:46 | 11.06.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/CLEMENS &nbsp;</em></p>

Снимка: EPA/CLEMENS  

Канцлерът на Германия Ангела Меркел подготвя пътуване до Вашингтон, за да разреши спора с американското правителство за газопровода в Балтийско море "Северен поток 2". Все още не е определена точна дата, но се планира среща през юли или август, пише Handelsblatt, цитирайки запознати. В момента продължават преговорите между правителствата.

Това пътуване ще бъде първото посещение на канцлера в столицата на САЩ след победата на президента Джо Байдън над Доналд Тръмп. Разговорите ще обхващат редица теми, но "Северен поток 2" ще играе особено важна роля. 

Съвсем наскоро съветникът по външна политика на Меркел Ян Хекер и съветникът по сигурността на Байдън Джейк Съливан търсиха във Вашингтон изход от дилемата за тръбопровода. Срещата не успя да разреши конфликта, но и двете страни заявиха, че е била конструктивна.

Американците виждат подновена готовност на федералното правителство да отговори на техните аргументи. Според информация от Handelsblatt германците подготвят конкретни предложения за това как конфликтът може да бъде отстранен. Сега те ще бъдат допълнително разработени и координирани и след това ще послужат като основа за срещата между Байдън и Меркел. От една страна, германската концепция има за цел да направи по-видима помощта, която Германия предоставя за Украйна. От друга страна, тя включва съображения за разширяване на подкрепата за Киев.

Отдавна има планове Украйна да се превърне в износител на водород. Водородът е спешно необходим като енергоносител в Европа, ако континентът възнамерява да постигне своите климатични цели. Идеята е съществуващата мрежа от газопроводи да се преобразува за тази цел.

Необходими са обаче големи инвестиции във възобновяеми енергийни източници, особено във вятърна енергия, за да може украинският водород да произвежда по климатичен начин. А за тази цел Киев се нуждае от помощ.

„Северен поток 2“ като икономическо оръжие на Кремъл?

Меркел и Байдън вече ще могат да обменят идеи още днес по време на срещата на Г-7 в Корнуол, Великобритания. Очаква се двустранна дискусия и в кулоарите на срещата на върха, но ще има твърде малко време за уреждане на спора за тръбопровода.

"Северен поток 2" се превърна в тежко бреме за трансатлантическите отношения. Дори при новото си ръководство САЩ разглеждат газопровода между Русия и Германия като икономическо оръжие на Кремъл, което служи за вкарване на Европа в по-голяма енергийна зависимост и за отслабване на стратегическата позиция на Украйна.

Ако тръбопроводът влезе в експлоатация, руснаците ще могат да заобиколят предишния транзитен маршрут през Украйна. През последните години американците приеха няколко закона, заплашващи със санкции европейските компании, участващи в изграждането на съоръжението. Федералното правителство обвинява Вашингтон, че незаконно се намесва в суверенитета на Европа.

Американските санкции забавиха, но не спряха строителството на газопровода. Първото от двете направления вече е завършено. Сега трябва да бъде подготвено за пълнене с газ, както съобщи в четвъртък операторската компания Nord Stream 2 AG - процес, който трябва да отнеме няколко месеца. 

Миналата седмица САЩ включиха няколко руски кораба за полагане на тръби в санкционен списък, но пожалиха Nord Stream 2 AG, базирана в Швейцария, и нейния изпълнителен директор Матиас Варних. А държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен потвърди на изслушване в Конгреса на САЩ преди няколко дни, че Германия е отправила предложение за преговори.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 3
george353
преди 2 години
Стояне, що се пънеш толкова? Ще спукаш некоя вена и всички ние ще си го преместим... най-вече руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
IQ96
преди 2 години
Значии Еуропата ще чака водород от Украйна? Поне кислорода ще им остане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Мaлoyмнико, ти на президента-русофил или на руснаците вярваш? Свършва времето на клептократа в кремъл и неговото миниатюрно копие(ББ) в София! Малко тавтология се получи, миниатюра на миниатюрата но и така става. С много пари ни завлякоха " братушките", надявам се за последно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
vzhekoff
преди 2 години
Пръдлев пак се изряза мощно. Съвсем наскоро руснаците писаха, че тази година сме получили повече транзитни такси, вкл. и по "старите" договори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Факта че "кpaдливите ръчички" са руски е само подробност. Те безусловно са поделили плячката с "крадливите български ръчички". Не е луд този който яде зелника........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Не питам Гешев(той е над тези неща), но читателят трябва да се замисли! Защо България се отказа от 1 200 000 000 долара дължима такса за Трансбалканският поток, в полза на газпром? Защо България не е получила оборудване за над 300 000 000 долара за АЕЦ Белене, въпреки че е платено преди 5 години? Защо България построи на своя територия Турски поток със заем от 3 000 000 000 лева? Тези пари никога, никога, никога няма да се върнат! Долу кpaдливите руски ръце от България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още