IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Великобритания набира скорост през април

Повишението остави икономиката само с 3,7% под нивото от февруари миналата година, преди да настъпи пандемията

11:12 | 11.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на Обединеното кралство набра скорост през април, когато магазини, фризьорски салони и ресторанти, обслужващи клиенти на открито, отново отвориха след месеци, в които бизнесът им беше замразен заради коронавируса, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е повишил с 2,3% спрямо март въпреки неочакваните спадове в производството и строителството, съобщи Службата за национална статистика. Повишението остави икономиката само с 3,7% под нивото от февруари миналата година, преди да настъпи пандемията.

Цифрите показват труден период за възстановяването на британската икономика от най-тежката рецесия от три века и ще подтикнат дебати за това докога Английската централна банка (АЦБ) трябва да задържи програмата си за стимулиране. Програмата за бърза ваксинация може да осигури на страната най-силния растеж от десетилетия.

Финансовият министър Риши Сунак определи данните като „обещаващ знак, че икономиката започва да се възстановява“. „Има хора, които все още се нуждаят от нашата подкрепа, поради което мерките остават в сила до септември, за да защитят колкото се може повече работни места“, се посочва в изявление от Министерството на финансите.

Търговията даде тласък на данните този месец, отърсвайки се от трудностите след излизането на Великобритания от Европейския съюз. Износът на желязо и стомана даде тласък на последните данни, осигурявайки 2% ръст в износа на стоки за ЕС през месеца. Вносът от блока нараства с 3,2%. Стоките, идващи от страни извън ЕС, с изключение на благородните метали, отчитат най-силния ръст от началото на статистиката през януари 1997 г.

великобритания великобритания

Проучванията показват, че предприятията се готвят да увеличат инвестициите, а домакинствата харчат от спестяванията, натрупани по време на блокадите, продължили повече от година.

Главният икономист на АЦБ Анди Халдън, който единствен гласува миналия месец централната банка да намали програмата си за стимулиране, тази седмица заяви, че инфлацията може да остане над целта от 2% по-дълго, отколкото се предполага. Неговият колега Гертян Влиеге заяви, че банкерите биха могли да повишат базовия процент още през следващата година, ако пазарът на труда се възстанови безпроблемно, когато правителствената подкрепа приключи през септември.

великобритания великобритания

По-бързо възстановяване

Разширяването през април беше най-бързото от девет месеца, а икономиката получи допълнителен тласък през май с отварянето на сектора на хотелиерството и развлеченията. Очаква се премиерът Борис Джонсън да забави последния етап на облекчаване на мерките, планиран за 21 юни, поради разпространението на Covid-19.

Услугите отчитат ръст от 3,4%, почти двойно в сравнение с предходния месец, подкрепени от нарастването на продажбите на дребно. Това помогна на икономиката да преодолее спада в други сектори.

Промишленото производство е спаднало с 1,3% през април, след като отчете по-голям ръст предходния месец. Понижението през април се дължи най-вече на затварянето на заводи и спада в минната индустрия. Статистиката показва свиване и при производството на фармацевтични продукти.

В същото време строителството записва понижение с 2% след ръста от 5,8% през март.

Икономистите очакваха растеж във всички сектори на икономиката, който да осигури повишение на БВП с  2,4% за месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още