IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финалният транш за 9% от капитала на „Телелинк" няма да бъде преди дивидентите

Променихме плановете за инвестиции и нови проекти, посочи Теодор Добрев, директор в технологичната компания

12:36 | 11.06.21 г.
Финалният транш за 9% от капитала на „Телелинк" няма да бъде преди дивидентите

„Телелинк Бизнес Сървисис Груп" вече реализира общо 21% от планирания обем за публично предлагане на до 30% от капитала на компанията, като останалите 9% вероятно ще бъдат предложени към края на годината. Все още не е насрочен следващ транш и той няма да бъде преди разпределянето на дивиденти. Ако има такъв, той ще бъде към края на годината. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Теодор Добрев, директор Корпоративна свързаност и Хибриден облак и член на управителния съвет на „Телелинк".

Една година след първичното публично предлагане на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп" компанията предложи трети транш от 875 хиляди броя съществуващи акции на цена от 13,50 лв. Предлагането беше планирано да се случи в периода 8-15 юни, но акциите бяха изкупени за по-малко от 20 минути след старта на търговията.

„Интересът беше голям. Мисля, че отне 16 минути изкупуването на всички предложени акции на третия транш. Търсенето надвиши предложените акции между 15% и 20%“, съобщи той.

По думите на Добрев търсенето е надвишило значително минимално планирания обем от 6%.

„В тази връзка съгласно актуализираната процедура за продажба беше предложен допълнителен един процент акции, който беше реализиран изцяло веднага след изчерпването на първите 6%", обясни представителят на технологичната компания. „На първия ден от транша бяха реализирани точно 350 трансакции, от които няколко по-големи поръчки. Имаше поръчка за над 350 хиляди акции, което е приблизително 3% от всички акции на компанията. Можем да допуснем, че това най-вероятно са институционални инвеститори“, допълни той.

Теодор Добрев напомни, че голяма част от служителите на компанията също са се включили. Те са придобили акции или чрез закупуване през пазара или чрез схемата за стимулиране с акции.

Според нето големият брой инвеститори на практика е помогнал компанията да влезе в индекса SOFIX.

Добрев каза, че сред 860-те инвеститори, освен институционални, е имало много дребни инвеститори. „Те се включиха в IPO-то и в предишните предлагания, възползваха се от конкурентната цена и впоследствие спечелиха“, потвърди директорът от технологичната компания.

По думите му плановете за инвестиции и нови проекти са се променили вследствие на пандемията.

„Промениха се и би било редно да се променят, защото в днешно време сме длъжни да бъдем адаптивни. В краткосрочен план мислим да развиваме бизнеса си в Румъния, САЩ, Германия, Хърватия“, коментира Добрев.

Той отбеляза още, че тази ситуация е дала възможност на компанията да се концентрира върху подобрение и усъвършенстване, както и да бъде готова за следваща стъпка.

Директорът в „Телелинк" очаква технологичната компания да удвои финансовите си резултати до 2025 г.

Какви са нагласите на инвеститорите? Какви са предложенията на технологичната компания в новите проекти?

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още