IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов закон дава власт на Си Дзинпин да затваря технологични компании

Пекин засилва контрола над управлението на данните

14:59 | 11.06.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Новият режим за сигурност на данните дава на президента Си Дзинпин правомощието да затваря или глобява технологични компании като част от стремежа му да засили контрола над огромните масиви от данни, съхранявани от гиганти като Alibaba Group Holding и Tencent Holdings, пише Bloomberg.

Фирмите, за които се установи, че боравят неправилно с „основни държавни данни“ могат да бъдат принудени да прекратят дейността си, да им бъдат отнети лицензите за експлоатация или да бъдат глобени до 10 млн. юана (1,6 млн. долара) съгласно закон, приет в четвъртък от най-висшия законодателен орган в азиатската държава.

Компаниите, от които изтичат чувствителни данни в чужбина, могат да бъдат изправени пред подобни глоби или наказания, а тези, които предоставят електронна информация на задграничните правоприлагащи органи без разрешение, могат да получат финансови санкции до 5 млн. юана и бизнесът им да бъде спрян, гласи законът.

Той влиза в сила на 1 септември и предвижда основните решения, свързани със сигурността на данните, да се вземат от властите, занимаващи се с националната сигурност.

Администрацията на Си затегна контрола върху купищата информация, генерирани от технологичните компании в страната. Това е част от по-мащабните усилия за позициониране на Китай като лидер в областта на големите данни (Big Data). Пекин инвестира значително в центрове за данни и друга дигитална инфраструктура, за да превърне електронната информация в двигател на икономиката и да засили позициите на Комунистическата партия.

Законът представлява „друга важна част от цялостния регулаторен пъзел за защита на данните в Китай“, коментира преди приемането на закона Каролинг Биг, адвокат, който специализира в областта на интелектуалната собственост и технологичните въпроси в Хонконг. По думите ѝ компаниите ще трябва да изчакат да им бъдат дадени насоки и технически стандарти за практическите мерки, които трябва да предприемат, за да изпълнят изискванията.

„Остава в сила една сложна и все по-обременяваща рамка, с която трябва да се справи международният бизнес“, допълва Биг.

Акциите на китайските технологични компании имат смесено представяне. Цената на книжата на Alibaba се понижи с 1,2%, а тази на Tencent завърши деня с 0,8% надолу в Хонконг, докато акциите на Meituan поскъпнаха с 3,1%.

Китайската дигитална икономика нарасна значително по-бързо от брутния вътрешен продукт през 2019 г., сочат данни на Китайската академия за информационни и комуникационни технологии. Страната ще съхранява близо една трета от глобалните данни до 2025 г., с около 60% повече от Съединените щати, прогнозира компанията за пазарни проучвания IDC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
хаха ... партията-майка нема лабаво ... некой чайнофил нема ли да драсне нещо позитивно ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още