IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Отношенията със САЩ са в най-ниската точка от години

Президентите на САЩ и Русия ще се срещнат идната сряда в Женева

10:21 | 12.06.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви в интервю за NBC News преди срещата с американския си колега Джо Байдън идната седмица, че руско-американските отношения са в най-ниската си точка от години, предава Ройтерс.

Путин и Байдън ще се срещнат в Женева в сряда. Белият дом съобщи, че Байдън ще повдигне темите за рамсъмуер атаките, идващи от Русия, агресията на Москва срещу Украйна, затварянето на дисиденти и други проблеми, които обтегнаха отношенията между двете страни.

„Имаме двустранни отношения, които се влошават до най-ниската си точка през последните години“, заяви Путин според преведени от NBC откъси от интервю, излъчено в петък.

Путин определи бившия президент Доналд Тръмп като „изключителен, талантлив човек, в противен случай нямаше да стане президент на САЩ“ и заяви, че Байдън като политик от кариерата е „радикално различен“ от Тръмп.

„Байдън е различен човек – има някои предимства, някои недостатъци, но много се надявам, че няма да има импулсивни движения от страна на настоящия американски президент“, заяви Путин.

Тръмп е „колоритен човек. Може да го харесате, а може и да не го харесате. Той не дойде от традиционните политически кръгове в САЩ, не е бил част от голямата политика преди, на някои това им харесва, на други – не, но то е факт“, каза Путин.

На въпрос за определянето му от Байдън като убиец в интервю от март руският президент заяви, че е чувал десетки подобни обвинения. „Това не ме тревожи особено“, допълни той.

В началото на осемдневното си посещение в Европа Байдън заяви: „Не търсим конфликт с Русия. Искаме стабилни и предвидими отношенията…, но заявяваме ясно: САЩ ще отговорят твърдо и значително, ако руското правителство се ангажира с вредни действия“.

Путин беше попита за редица руски дисиденти, за чиято смърт е обвинявана Москва, включително бившия шпионин на КГБ Александър Литвиненко, който беше отровен през 2006 г. Руският президент отхвърли въпроса като „вербално разстройство“. Той допълни, че някои от отговорните за смъртните случаи са в затвора.

По въпроса за рансъмуер атаките през последно време, за които САЩ обвиняват Русия, Путин отрече да има информация за хакванията и призова Байдън за постигане на споразумение с него в областта на киберсигурността, отбелязва NBC News.

Путин отрече съобщение на Washington Post тази седмица, че Русия се готвела да достави на Иран модерен сателит, който би позволил следенето на потенциални военни мишени в Близкия изток.

„Това е просто фалшива новина. Не зная нищо по въпроса. Това е просто безсмислица“, заяви Путин.

Байдън и Путин ще се срещнат в Женева на 16 юни след срещите на американския президент със съюзниците от Г-7, НАТО и ЕС. Очаква се срещата с руския лидер да е напрегната, тъй като Вашингтон и Москва са в конфликт по редица проблеми, включително киберсигурността, Украйна и преследването от Кремъл на политически опоненти на Путин.

В петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред CNN, че основната причина руският президент да се съгласи на срещата е „лошото състояние на отношенията между нашите две страни“ и допълни, че тя може да е единственият начин „за предотвратяване на допълнително влошаване на нашия диалог“, отбелязва Bloomberg.

Песков посочи, че Путин не смята да обсъжда случая на опозиционера Алексей Навални с Байдън. „Няма нищо за обсъждане около този господин. Той е в затвора и не е тема от дневния ред на двустранните ни отношения“, каза говорителят на Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Нали при новините за купуването им от Полша и Румъния точно вие ревете без да ви питат, че уж били неефективни и безполезни срещу супер дупер тенекиите на руснаците. Някаква проява на личностна русофилска шизофрения ли е това или обикновенното русофилско нагло лъжене по всички теми и поводи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
хаха ... Путин трябваше пак да бодне в Куба ракети ... от новото поколение ...щото туй дето се монтира в Полша и Румъния е точно това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Така и трябва да бъде щом Путин си позволява да анексира и завзема със сила чужди територии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още