IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пентагонът предостави военна помощ на Украйна за 150 млн. долара

Тя включва противоартилерийски радар и системи против дронове

12:03 | 12.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Пентагонът обяви в петък нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 150 млн. долара, който ще включва противоартилерийски радар, електронно оборудване и оборудване за медицинска евакуация и системи против дронове, подкрепяйки Киев на фона на нарасналото напрежение с Москва, предава Ройтерс.

Въпреки че средствата вече бяха обявени от Конгреса, министерството на отбраната дава подробности как точно американската армия ще разпредели определената помощ за Украйна преди края на фискалната година на американското федерално правителство през септември.

Новият транш от помощта ще се прибави към 125-те милиона долара, които Пентагонът обяви на 1 март, включващи и патрулни кораби „Марк VI“.

Москва анексира Крим през 2014 г. и подкрепи бунта на проруските сепаратисти в Източна Украйна, който предизвика конфликт, отнел живота на над 14 хил. души.

Напрежението се засили отново през последните месеци, след като двете страни си размениха обвинения за засилване на сраженията в Донбас, Украйна, а Русия струпа войски по руско-украинската граница и в Крим, определяйки действията като дефанзивно учение.

В понеделник американският президент Джо Байдън уведоми украинския си колега Володимир Зеленски, че ще подкрепи суверенитета и териториалната цялост на Украйна преди срещата на върха с руския лидер в Женева на 16 юни

„Пентагонът съобщи, че американската помощ в областта на сигурността включва капацитет „за повишаване на боеспособността, командването и контрола и ситуационната осведоменост на украинските сили“.

Тя ще включва противоартилерийски радари, системи за борба с безпилотни летателни апарати, комуникационно оборудване, електронно оборудване и оборудване за медицинска евакуация. САЩ ще осигурят също обучение и оборудване за подобряване на оперативната безопасност и капацитета на базите на украинските военно-въздушни сили.

Американската помощ последва уверение на Пентагона, че Украйна е „постигнала достатъчен напредък в реформите на отбраната тази година“, както се изисква от американското законодателство.

Докато беше президент на САЩ, Доналд Тръмп беше подложен на процедура по импийчмънт от контролираната от демократите Камара на представителите през 2019 г., която го обвини, че използва американската помощ като лост в опит да принуди Киев да очерня Джо Байдън преди президентските избори през 2020 г. Контролираният от републиканците Сенат по-късно оправда Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още