IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадането на блокадата заради коронавируса във Великобритания може да се отложи

Премиерът Борис Джонсън заяви, че правителството трябва да е предпазливо в последната крачка за излизане от ограниченията

19:40 | 12.06.21 г. 10
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Bloomberg LP

Британският премиер Борис Джонсън не е твърде обнадежден, че ще може да отмени ограниченията в Англия заради пандемията, както е планирано на 21 юни, намеквайки, че може да се наложи правилата да бъдат запазени за по-дълго време заради увеличаването на случаите, предава Bloomberg.

Джонсън заяви, че правителството трябва да бъде „предпазливо“ за това кога да направи последната крачка за излизане от блокадата, за да запази успеха на ваксинационната кампания на Великобритания в овладяването на COVID-19.

Властите ще проучат новите данни за разпространението на новия доминиращ делта вариант, открит първо в Индия, преди да направят съобщение в понеделник за следващата стъпка.

В отговор на въпрос дали е по-малко оптимист сега за продължаването на пътната си карта за излизане от блокадата, отколкото в края на май британският премиер заяви: „Да, може да се каже. Искаме да гарантираме, че пътната карта е необратима, но не можем да имаме необратима пътна карта, ако не сме подготвени да сме предпазливи“.

Влошаването на перспективите кара министрите да обсъждат варианти, включително отлагане с девет дни до един месец, и потенциално запазване на някои правила при разхлабване на други. Броят на потвърдените случаи на делта щама са се утроили за седмица до 42 323, създавайки дилема за Джонсън.

Премиерът се надяваше, че една от най-напредналите програми за ваксиниране в света ще позволи на Великобритания да отмени напълно мерките за социално дистанциране от 21 юни.

Отлагането на последната фаза от постепенното смекчаване във Великобритания ще бъде удар за развлекателната, хотелиерската и ресторантьорската индустрия, включително барове и театри, които ще бъдат принудени да останат затворени или да запазят строги ограничения за броя на клиентите.

„Ясно е, че индийският вариант е по-заразен и също така е вярно, че случаите растат, както и броят на настанените в болница хора“, каза Джонсън в интервю за Sky News на срещата на върха на Г-7 в Корнуол, Югозападна Англия. „Сега не знаем до каква точно степен това ще доведе до допълнителна смъртност, но е ясно, че е въпрос на сериозно безпокойство“, допълни той.

Джонсън е подложен на натиск да продължи с последната фаза от повторното отваряне на икономиката. Компаниите изнемогват под напора на мерките, които включват изискване баровете и ресторантите да предлагат само обслужване по масите, ограничения за броя на зрителите в театри, на концерти и спортни състезания и ограничения за броя на гостите на сватби. Но сега правителството е под влиянието на влошаващи се данни за коронавируса.

Репродуктивното равнище на вируса в Англия нарасна до нива, регистрирани за последно през октомври, съобщи правителството в петък. Отделно изследване на статистическата служба установи, че един на 569 души в Англия са имали вируса през седмицата от 4 юни спрямо 1 на 640 седмица по-рано и 1 на 1340 души в началото на май.

Едномесечната възходяща тенденция е стимулирана от с 60% по-заразния делта вариант на вируса, установен за първи път в Индия, който сега съставлява над 90% от всички случаи на заразени във Великобритания.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 2 години
Всека военна кампания, всека АТАКА на военните върсъс врагът отписва като жертви 10% и нагоре от личниот състав. А тез благодетели, искат да внушът, че дори 1 милка е ПРЕКАЛЕНО ВИСОКА ЦЕНА? ТОВА ОЗНАЧАВА САМО: ЛЪЖЦИ, УБИЙЦИ И МУШЕНИЦИ ВЪРСЪС ЦЕЛОТО СВЕТОВНО НАСЕЛЕНИЕ. Немам представа дали съм от трите процента или от 97-те. Обаче, съм категорично против кукловодите лъжци. Целта имч не е защита и просперитет, а наморник и кастрация за населението по светът. Който на каквото и когато се фане. ВОЮВАТ! А НИЕ ЗАЩО НЕ ОТВРЪЩАМЕ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Ти от трите процента ли си ? Това в глобален мащаб са 200-300 милиона и ти ей така ги отписа ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
ваксай се два пъти , да си сигурен ... :))) ... инак "интубация" ... *** чутурите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
penman
преди 2 години
***, ***, безкрайно ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
penman
преди 2 години
На такива кратуни като теб докато не ги интубират, няма да им се изяснят нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
scott
преди 2 години
97% ше ОЖИВЕЯТ след инфекцията! Заради 3% дет ше умрът: СТРЕС, ПСИХОЗА, ИЗОЛАЦИЯ, ФАЛИТИ И НЯМА НИКОЙ, КОЙТО МОЖЕ ДА ОЦЕЛЕЕ БЕЗ ПОМОЩ ОТ ДЪРЖАВАТА?!?!?!?!? СЛЕДОВАТЕЛНО: целта е да ти вземат свободата, близките хора, имота, честта и гордостта. Защо? за да те правърнат в биотор и ***. Кукловодите ти се прават на преатни, чести, великодушни и благородни хора, докато ти забиват кол в ***. ТОВА Е ВОЙНА. Всеки избира от коя страна да застане и какво да стане от него - накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 2 години
Глупости са докато не стигнеш до интубация,и после за няколко мига си казваш....май...изпуснах положението,но вече е късно,и си отиваш на оня свят,ей така за нула време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Все повече данни доказват, че мрна ваксините са пагубни за хората. На ваксинираните честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Пълни глупости *** смазан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 7
Ernan Kortes
преди 2 години
Британския вариант на Ковид напълни нашите болници,през тази година,сега чрез индийците които имат достатъчно население във Великобритания,ще ни докарат и индийския щам,който е още по смъртоносен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още