IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Момичето, заснело убийството на Джордж Флойд с телефона си, спечели "Пулицър"

Повечето от останалите призове отидоха при журналисти, отразявали коронавирусната пандемия и протестите след убийството на Флойд от полицай

20:08 | 12.06.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Ройтерс и Minneapolis Star Tribune спечелиха награди „Пулицър“ за журналистика за отразяването на расовите неравенства при изпълнението на полицейска служба в САЩ, а New York Times и The Atlantic бяха отличени за отразяването на пандемията от COVID-19 – двете теми, които доминираха в медиите отвъд Океана през миналата година, предава Ройтерс.

The Star Tribune спечели награда „Пулицър“ за съобщаването на горещи новини благодарение на „бързо, авторитетно и нюансирано“ отразяване на убийството на Джордж Флойд от полицай през май м. г., а Ройтерс и Atlantic си поделиха наградата за обяснително отразяване.

Наградите „Пулицър“ са най-престижните в американската журналистика и се връчват от 1917 г., когато издателят на вестници Джоузеф Пулицър ги създава в завещанието си и ги възлага на Колумбийския университет в Ню Йорк.

През 2020 г. „новинарските организации в страната бяха изправени пред сложното последователно отразяване на глобална пандемия, расово преосмисляне и силно оспорвани президентски избори“, каза Минди Маркес, съпредседател на борда „Пулицър“, по време на церемонията по обявяването на победителите, която беше излъчвана онлайн.

Много от наградите „Пулицър“ тази година отидоха за отразяване на полицейското насилие и глобалните протести, които избухнаха след смъртта на Флойд. Associated Press спечели за снимка на гореща новина, а Робърт Грийн от Los Angeles Times получи приза за уводни статии за работата си по реформирането на правилата за освобождаване под гаранция и затворите.

Бордът удостои със специална награда Даниела Фрейзър – тийнейджърката, която записа видео с убийството на Флойд на телефона си, което отразява „ключовата роля на гражданите в журналистическото преследване на свобода и справедливост“.

New York Times получи наградата за служба в полза на обществото, често смятана за най-желаната сред 22-та приза, за „предвидливото и обхватно отразяване на коронавирусната пандемия“. Boston Globe спечели за разследваща журналистика за разкриването на систематичен провал на щатските власти да споделят информация за опасни шофьори на камиони, която можела да доведе до забрана да излизат на пътя.

Обявяването на наградите, повечето от които са придружени с парична премия от по 15 хил. долара, беше отложено от април заради пандемията. Обядът с наградените, който обикновено се организира малко след церемонията в Колумбийския университет, беше отложен за есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
а дано , ама надали ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
analog
преди 2 години
Taзи новина ме кефи страшно. Именити журналисти си прекарват живота в мечти за тази награда, а то било лесно. У спечелилите я вече се появява неприятен вкус в устата. Дали разбират че са в основата на проблема? Дали се замислят поне малко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Ми те Оскар я обезцениха вече, сега що да не оклепат и Пулицър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
lol ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 години
в духа на BLM нека на Джордж Флойд да бъде връчен Оскар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
е па голем праз ! щом обамамамов е нобелист за мир ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още