IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата и акциите тласнаха нетното богатство на американците до нов рекорд

Стойността на недвижимите имоти на домакинствата в САЩ се е повишила с 968 млрд. долара през първото тримесечие

14:27 | 14.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Нетното богатство на американските домакинства е скочило през първите три месеца на годината до нов рекорд, стимулиран от ръста на цените на акциите и стойността на жилищата, предава Bloomberg.

Нетното богатство на домакинствата е нараснало с 5 трлн. долара, или 3,8%, до 136,9 трлн. долара през първото тримесечие, сочи доклад на Федералния резерв. Ръстът включва повишаването с 3,2 трлн. долара на стойността на акциите и с над 968 млрд. долара на стойността на недвижимите имоти, притежавани от домакинствата. Имоти Имоти

Данните показват как фискалните усилия за ускоряване на възстановяването на икономиката, съчетани с благоприятната парична политика, са помогнали за опазването на богатството на милиони американци. Стимули за трилиони долара през 2020 г. и по-големият от очакванията фискален пакет, подписан в средата на март, ускоряват подема на фондовия пазар.

Освен това Федералният резерв запазва лихвите близо до нула, което води до рекордно ниски лихви по ипотечните кредити и подкрепя търсенето на жилища. Средната продажна цена на съществуващите жилища достигна рекорден връх.

В същото време много американци не се възползват от ръста през последно време на богатството. Макар че пандемията води до повишаване на спестяванията и възможностите на мнозина за закупуване на жилище или инвестиция, забавянето на икономиката засяга непропорционално служителите с ниски доходи, много от които живеят под наем или не участват на фондовия пазар.

Нетните спестявания са нараснали с годишен темп от 571,1 млрд. долара през първото тримесечие след ръста със 702 млрд. долара в края на 2020 г., също в резултат на усилията за стимулиране на икономиката на федералното правителство. Повишаването на спестяванията е ключов двигател на бързото възстановяване на потребителските разходи, наблюдавано през последните месеци, и вероятно ще продължи да подкрепя потреблението през следващите месеци.

Дългът на бизнеса е нараснал с около 194 млрд. долара спрямо предходното тримесечие, или с годишен темп от 4,4% през периода януари-март, и възлиза на 17,9 трлн. долара.

Неизплатеният федерален дълг се е повишил с близо 386 млрд. долара, или годишен темп от 6,5%, до 24 трлн. долара.

Държавният дълг набъбна по време на пандемията, тъй като държавните ръководители се намесиха, за да смекчат икономическите последици от здравната криза за хората и бизнесите с подкрепа за трилиони долара.

Потребителските заеми без ипотечния дълг са нараснали с около 31 млрд. долара през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още