IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dax достигна нов рекорд

На пазара се наблюдава интересен феномен – въпреки ускоряването на инфлацията доходността по облигациите пада

13:54 | 14.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp; EPA/MAXIMILIAN VON LACHNER</em></p>

Снимка:  EPA/MAXIMILIAN VON LACHNER

Инвеститорите на германския фондов пазар се зарадваха на нов рекорд в началото на седмицата - борсовият индекс Dax достигна 15 803 пункта. В момента Dax все още е с почти 0,2 процента нагоре до 15 729 пункта.

Миналия петък индексът се покачи с 0,8 процента и затвори търговията на ниво от 15 693 пункта - това беше най-високата цена на затваряне в историята.

Една от причините за покачващите се цени на акциите: Малък брой инвеститори искат да инвестират отново, както показва настоящото проучване на Handelsblatt Dax Sentiment. След десет седмици въздържание на фондовия пазар, когато става въпрос за нови инвестиции, това е положителна новина. 

Според техническия анализ важна точка за водещия германски индекс е 16 200 пункта. В допълнение към по-сложните методи е лесно да се изчисли: разликата между състоянието на Dax в началото на опита за пробив нагоре е 700 пункта в миналата странична фаза от началото на април до края на май. Анализаторите, които правят технически анализ, добавят тези 700 пункта към горната граница - конкретно към нивото от 15 500 пункта, което обяснява следващата цел от 16 200 пункта.

Няма гаранция, че тези 16 200 пункта ще бъдат достигнати през следващите търговски дни. Все още няма следа от обичайната лятна корекция, но инвеститорите трябва да бъдат внимателни по време на подобен възход. Трябва да се проследяват поне нивата на Stop-Loss, пише Handelsblatt. А при по-големи ръстове прибирането на печалба също е опция, в зависимост от структурата на портфейла.

На пазарите междувременно има нови тенденции, а една от най-важните е, че въпреки високата инфлация доходността по облигациите пада.

Така например доходността по десетгодишните държавни облигации на САЩ е намаляла с почти 11 базисни пункта, най-голямата седмична загуба от една година. И това се случва въпреки факта, че потребителските цени продължават да нарастват през май, а базисната инфлация, която не взема предвид цените на енергията и храните - надхвърли консенсуса на икономистите с ниво от 3,8% на годишна база. Доходността по американските референтни облигации в момента е 1,46%. В края на март тази стойност беше 1,7440%.

Това противоречие между високата инфлация и падащите доходности по облигациите води до заключението: Очевидно Федералният резерв на САЩ  е прав в преценката си за временния инфлационен ефект. А това намалява опасенията за обрат в паричната политика.

Свиващата се възвръщаемост съответно повишава цените на т. нар. акции на растежа през последните няколко седмици. Цените на класическите победители в коронакризата, като производителя на фитнес уреди Peloton и Zoom Video, са се увеличили с повече от 9 процента през последните пет търговски дни. В състава на Dax акциите на SAP поскъпнаха с над 3 процента през последната седмица.

Положителен коментар на анализаторите насърчава инвеститорите да влязат в Heidelberg Cement. Акциите на доставчика за строителната индустрия поскъпват с около 1 процент до около 75,70 евро. Експертите в Morgan Stanley повишиха целевата си цена за книжата от 84 евро до 93 евро.

Летищният оператор Fraport усеща първите признаци на възстановяване след ограниченията за пътуване. През май групата е отчела 1,25 милиона пътници, почти с 360% повече в сравнение със същия месец на миналата година. По това време обаче въздушният трафик почти спря вследствие на коронакризата. Fraport също постигна увеличение на въздушните товарни превози с 27,2% до 204 233 тона през май; в сравнение с май 2019 г. увеличение от 10 процента. Акциите на летищния оператор се търгуват без изменение след значителен ръст през предходната седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още