IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна достигна двуседмичен връх

Когато биткойнът премина прага от 40 хил. долара, много анализатори се фокусираха върху 42 500 долара като следваща цел

18:32 | 14.06.21 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

След волатилен уикенд цената на биткойна отново премина прага от 40 хил. долара, достигайки най-високото си равнище от повече от две седмици.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпна с близо 14% минути преди 18 ч. българско време до 40 757,95 долара. От петък увеличението е с около 9%. Широкият индекс Bloomberg Galaxy Crypto, който следи основните криптовалути, също напредва, прибавяйки 8%.

Етерът поскъпва с близо 10% до 2568,41 долара, а рипълът – с близо 8% до 0,891686 долара.

Когато биткойнът премина прага от 40 хил. долара, много анализатори се фокусираха върху 42 500 долара като следваща цел. Тази стойност представлява и грубо 200-дневна подвижна средна стойност и преминаването ѝ може да означава, че ще наблюдаваме ново рали до 50 хил. долара.

„Биткойнът винаги ще е волатилен и паническото натрупване, което имахме, никога не е било устойчиво. Въпросът е къде ще се установим. Къде е новото дъно за биткойна?“, пита Том Есайе, бивш трейдър на Merrill Lynch. „За да може биткойнът да възобнови това рали, смятам, че ще е необходимо да видим по-широкообхватно законово приемане“, коментира той.

Поредното поскъпване от последните часове е факт, след като късно в неделя изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви, че компанията му може отново да приема биткойн като средство за плащане, но при някои условия, свързани с устойчивия добив.

Именно Мъск стои до голяма степен в основата на движението на криптовалутата от началото на годината. През февруари той обяви, че компанията му е инвестирала 1,5 млрд. долара в биткойни, а по-късно Tesla започна да приема криптовалутата като средство за покупка на коли. Той обаче бързо промени мнението си и миналия месец обяви, че спира търговията с токена.

През последните седмици криптовалутите са под напрежение – биткойнът загуби около 30% от стойността си от средата на април, когато тя бе почти 65 хил. долара.  

Цените получиха тласък в началото на седмицата, когато ветеранът фонд мениджър Пол Тюдор Джоунс – който миналата година определи биткойна като добро средство за спасение от инфлацията – потвърди подкрепата си за токена в телевизионно интервю.

Той заяви, че „харесва“ биткойна като средство за разнообразяване на портфейла си. „Единственото нещо, което знам със сигурност, е, че искам 5% в злато, 5% в биткойни, 5% в пари в кеш, 5% в суровини“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Добрите дни на биткойна отминаха, колега. На много хора им просветна вече, колко струва нещо непотребно и енергоемко, чиято цена зависи от 1 туит. А има вече 6000 други койнчета и койнченца, които прилъгват баламите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Голям пич е биткойн-а.запомнете я тази фраза-Цената на биткойн-а достигна ......... връх.Често ще ви се случва да я срещате през следващите години.А като пада, не обръщаме внимание, колега Ватников, това си е съвсем нормално за криптовалутите като цяло и за бтк в частност, и само едно ще посоча-сегашното ДЪНО от 30 к $ е с 50% по- високо от предходното РЕКОРДНО ВИСОКО НИВО от края на 2017 година от 19,6к.И така е вече 12 години.Всяко следващо дъно е по-високо от предходния връх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
кат си праят тия обешняци страницата в час по трудово и коментарите не различават празни редове че им ги пусмем поотделно, тъкмо да си имат повеке ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
https://fakti.bg/life/583036-smakvat-cenata-na-bitkoina-s-kontra-kurban
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
Смъкват цената на биткойна с контра-курбанПродължават жертвоприношенията у нас заради фиксинга на криптовалутата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
Смъкват цената на биткойна с контра-курбанПродължават жертвоприношенията у нас заради фиксинга на криптовалутатаhttps://fakti.bg/life/583036-smakvat-cenata-na-bitkoina-s-kontra-kurban----------------------------темни сили вилнеят по нашего края и по тоя начин влияят на биткойнот, ей вещерите са смъкнали цената май месец ... какъв ужаст само ... . :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А така, бързо една ведра статийка. А миналата седмица като се свлече до 31 К, мълчахте като партизани. Нищо де, важното е туитове да има и Мъски с едно щракване на пръст ви определя цената на "валутата". :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Дока Мъск пише по темата, шоуто ще продължи,заради мръсните пари за препиране и наивниците с вакуум в черепната кутия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още