IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО предупреди за "системни предизвикателства" заради агресивното поведение на Китай

Изграждането на ядрени бойни глави и участие в кибератаки са част от тези проблеми

20:28 | 14.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

НАТО предупреди в понеделник, че все по-агресивното поведение на Китай, включително кибервойната и изграждането на ядрени бойни глави, създава "системни предизвикателства" за международното право и сигурността”, предаде AFP.

Декларираните от Китай амбиции и категорично поведение представляват системни предизвикателства пред международния ред, основан на правила, и в областите, свързани със сигурността на Алианса", се казва в изявление на срещата върха, цитирано от БГНЕС.

Лидерите на страни от НАТО предупредиха Русия в понеделник, че не може да има връщане към нормалните отношения между Москва и военния алианс, докато тя не започне да спазва международното право.

„Докато Русия не демонстрира спазване на международното право и своите международни задължения и отговорности”, не може да има връщане към нормалните отношения, се казва в заключителното изявление на срещата на върха.

Лидерите на НАТО се договориха в понеделник да запазят финансирането на гражданското летище в Кабул, след като военната им мисия в страната приключи по-късно тази година.

"Като признава значението му за трайното дипломатическо и международно присъствие, както и за връзката на Афганистан със света, НАТО ще осигури преходно финансиране, за да осигури продължаващото функциониране на международното летище „Хамид Карзай", се казва в изявление на срещата на върха на НАТО

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
НАТО просто трябва да оставят Русия в прегръдката на Китай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още