IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Путин е „достоен", „умен" и „твърд" противник

В същото време американският президент отново предупреди руския си колега да внимава за състоянието на Навални

08:34 | 15.06.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент във Великобритания. <em>Снимка: Neil Hall/EPA/Bloomberg</em></p>

Американският президент във Великобритания. Снимка: Neil Hall/EPA/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди руския президент Владимир Путин преди срещата им на върха в сряда, че евентуална смърт на затворения руски опозиционен лидер Алексей Навални ще навреди на отношенията на Русия с останалия свят.

„Смъртта на Навални би била още един индикатор, че Русия няма почти никакво намерение да спазва основните основни човешки права“, каза Байдън на пресконференция в понеделник след срещата на върха на НАТО, цитиран от CNBC.

„Това би било трагедия. Това няма да направи нищо друго, освен да навреди на отношенията ѝ с останалия свят и с мен“, каза той. 

Загрижеността за Навални и влошаването на здравословното му състояние е последният засега удар в и без това напрегнатите отношения между Москва и Запада.

Това не е първият път, когато Байдън притиска Путин относно ситуацията с Навални. Малко след като положи клетва, Байдън разговаря с Путин по телефона и каза, че е казал на колегата си, че затварянето на Навални причинява „дълбока загриженост" за САЩ.

„Навални, както и всички руски граждани, има право на правата си съгласно руската конституция “, каза Байдън в реч пред американски дипломати. „Той е бил насочен към разкриване на корупция. Той трябва да бъде освободен незабавно и без условия”.

През януари Навални отлетя за Русия от Берлин, Германия, където прекара почти половин година във възстановяване, след като беше отровен през миналото лято. Той беше арестуван при паспортния контрол, веднага щом кацна.

Месец по-късно руски съд осъди Навални на повече от две години затвор за нарушения на условна присъда, обвинения, които според него са политически мотивирани. 

Германското правителство заяви, че Навални е бил отровен от химически нервен агент през август 2020 г. и че докладите от токсикологията предоставят „недвусмислени доказателства“ за отровата.  Нервно-активният агент е от  семейството на Новичок, който бе разработен преди десетилетия от Съветския съюз. Токсикологичните тестове, проведени във Франция и Швеция, стигнаха до същото заключение. Кремъл многократно отрича да играе каквато и да е роля в отравянето на Навални.

През март администрацията на Байдън наложи санкции срещу седем членове на руското правителство за предполагаемото отравяне на Навални. Вашингтон също така наложи санкции на 14 компании от химическата и биологичната индустрия на Русия.

В съвместно изявление на НАТО от понеделник се казва, че „агресивните действия на Русия представляват заплаха за евроатлантическата сигурност“. Като някои от действията НАТО цитира военната агресия на Москва, използването на кибератаки и хибридната война, анексирането на Крим и финансираните от Кремъл дезинформационни кампании.

И все пак американският президент Байдън определи Путин определи като "достоен", "умен" и "твърд" противник, съобщават информационните агенции.

На пресконференцията след срещата на НАТО в Брюксел американският президент не каза конкретно какво се надява да постигне на срещата, нито как ще прецени дали тя е успешна. Американският президент заяви, че ще посочи ясно на Путин кои са "червените линии" и ще обсъди с него сфери за потенциално сътрудничество.

„Ще дам ясно да се разбере, че има сфери, в които ние можем да си сътрудничим, ако той поиска", каза Байдън. „Ако той избере да не си сътрудничим и действа както преди във връзка с киберсигурността и други сфери, ние ще отговорим подобаващо", заяви американският президент. Той каза, че не търси конфликт с Русия, но НАТО ще отговори, ако Москва продължи своите вредни действия. Байдън изрази надежда, че Путин ще прояви интерес "да промени възприятието, което светът има за него".

Американският президент избегна да отговори директно на въпроса дали продължава да смята Путин за убиец, отбелязва ТАСС. Той посочи още, че Китай и Русия опитват да впият клин в трансатлантическата солидарност.

Байдън и Путин ще се срещнат в Женева на 16 юни след срещите на американския президент със съюзниците от Г-7, НАТО и ЕС. Очаква се срещата с руския лидер да е напрегната, тъй като Вашингтон и Москва са в конфликт по редица проблеми, включително киберсигурността, Украйна и преследването от Кремъл на политически опоненти на Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
"Той скандира високо: По време на пътуването ще дадем ясно да се разбере на всички останали, че Америка се завърна!Коментари на читатели: >Един от първите и най-важни признаци на болестта на Алцхаймер е да помните и да се зацикляте само върху едно. Байдън помни само за Русия и Китай!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
*** Вата,ако жена му навреме пак не бе го хванала за ръка, пак щеше да се изгуби (между хората и масите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Байдън е извадил вазелина и подготвя жужето за утрешната среща... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още