IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден призив за раздробяването на Facebook

Демократът от Калифорния Ро Кана призовава за разделяне на големите технологични компании и законово решение за модерираното съдържание

19:19 | 15.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Демократът от Калифорния Ро Кана иска Facebook Inc. да се откаже от придобиванията си на Instagram и WhatsApp - две от най-големите си сделки през последното десетилетие, като призова за по-агресивна регулация на антитръстовото законодателство и поверителност.

„Струва ми се, че би било по-добре, ако те бяха множество платформи", каза Кана, който представлява част от Силициевата долина в Конгреса и е член на Комисията за надзор на камарата, в интервю за Bloomberg TV в понеделник. „Не мисля, че сливането трябваше да бъде одобрено“, каза той, имайки предвид поглъщането на Instagram от Facebook.

Той каза, че няма много други стабилни платформи за социални медии и че наличието на Instagram и WhatsApp като отделни субекти би спомогнало за насърчаване на по-голямата конкуренция. Конгресменът се позовава на прецедента, създаден от разделянията на AT&T Inc. през 1980 г. и на Standard Oil Co. през 1911 г. като „извънредно средство за защита“.

През декември Федералната търговска комисия на САЩ, която прегледа и одобри придобиванията на Facebook и WhatsApp на Facebook съответно през 2012 и 2014 г., заведе дело, с което иска да раздели компаниите отново.

Кана, бивш служител на администрацията на Обама в Министерството на търговията, заяви, че подкрепя законопроект, внесен от сенатора на Минесота Ейми Клобушар, колега демократ, който затруднява някои сделки да спечелят одобрение на органите, като натоварва компаниите да докажат, че поглъщането не е антиконкурентно. Съгласно действащото законодателство в момента властите са тези, които трябва да убедят съдия, че сливането би навредило на конкуренцията. 

Законопроектът на Клобушар е част от по-широки двупартийни усилия за овладяване на големите технологични компании и за увеличаване на конкуренцията. През миналата седмица демократите, водени от Дейвид Сицилин, демократ от Руод Айлънд, представиха законодателство, което ще принуди Amazon.com Inc., Apple Inc. и други гиганти да продават или да напускат ключови бизнеси.

В интервюто си Кана също така призова за насоки, които да регламентират какъв тип съдържание трябва да бъде премахнато от платформите. „Докато не го направим, мисля, че все още ще имаме интернет като в Дивия Запад, където Джак Дорси и Марк Зукърбърг ще решават какви да са правилата“, каза той, имайки предвид  ръководителите на Twitter Inc. и Facebook. „Не мисля, че така трябва да работим“, допълни той.

„Вярвам, че технологиите са сила на доброто“, каза Кана. „Вярвам, че това е сила за иновации и предприемачество, но се нуждаем от по-строги разпоредби относно неприкосновеността на личния живот, за да имаме конкурентни условия“, посочи той.

Предложението на Кана, представено за първи път през 2018 г., се стреми да осигури неутралност на мрежата, която забранява на доставчиците на широколентови услуги да фаворизират собственото си съдържание, да предпазват от масово държавно наблюдение и да предоставят на хората по-голям контрол върху техните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Пореден призив за раздробяването на Facebook = призив за раздробяването на ЦРУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още